16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfaturi pentru românii care merg cu mașina în Grecia

Sfaturi pentru românii care merg cu mașina în Grecia

Au fost cozi de un kilometru luni în vama Makaza, la granița dintre Grecia și Bulgaria, pe sensul de plecare din statul elen. Aceasta, în condițiile în care în ultimele săptămâni s-au format cozi uriașe înainte de intrarea în Grecia.

Dan Adrian Drăgan, român stabilit în insula Thassos și administrator Forum Thassos și Forum Grecia, a explicat care sunt cele mai bune zile și ore pentru a ajunge la granița dintre Grecia și Bulgaria și ce intervale de timp trebuie evitate, potrivit Digi24.

Sute de mașini au așteptat în această dimineață parcurgerea procedurilor vamale, dublate de cele specifice pandemiei, așa că înainte de punctul de trecere a frontierei s-a format o coloană de mai bine de un klilometru de mașini.

Vara „a luat autoritățile elene puțin prin surprindere”

Dan Drăgan spune că vara „a luat autoritățile elene puțin prin surprindere”.

„Ei se chinuie de 2 ani să păstreze rata COVID cât mai scăzută în Grecia, se chinuie să deschidă cât mai multe puncte de frontieră. Din păcate, cred că au fost luați prin surprindere de valul mare de turiști. Nu sunt deschise atât de multe ghișee câte ar trebui să fie”, spus el.

La vama Makaza, principalul punct de frontieră folosit de cei care merg în nordul Greciei, „ar trebui deschise nu două ghișee, ci mai multe. Ar trebui, pe de altă parte, ca turiștii români să se înarmeze cu răbdare, să aibă cu cei ceva mâncare, ceva apă, deoarece în momentul în care ajung la ghișeu, la punctul de trecere a frontierei, acolo trebuie să prezinte, pe lângă documentele de călătorie, trebuie să prezinte și PLF (Passenger Locator Form), acel formular pe care trebuie să-l completeze cu o zi înainte și trebuie să prezinte și certificatul COVID, certificatul de vaccinare, testul PCR sau testul rapid”, a spus Drăgan.

„Sunt multe variante destinate teoretic să ușureze accesul turiștilor într-o țară sigură, doar că, din păcate, procedura de verificare a acestor documente, durează destul de mult”, a adăugat el.

Timpii de așteptare sunt mari la vama Makaza și că la fel s-a întâmplat și în anii trecuți

El a spus că timpii de așteptare sunt mari la vama Makaza și că la fel s-a întâmplat și în anii trecuți.

Drăgan a spus că cei care vor să treacă din Grecia în Bulgaria sau invers în timpul săptămânii stau la coadă la vamă aproximativ o oră.

„Problema apare în weekend atunci când mulți turiști își încep concediile“

„Problema apare în weekend – vineri, sâmbătă, duminică și luni – atunci când mulți turiști își încep concediile. Majoritatea sâmbătă și duminică, dar vedem că și vineri și luni se aglomerează pe sensul România-Bulgaria-Grecia”, a spus Drăgan.

„Un sfat pe care îl tot dăm este ca turiștii să evite să vină în weekend în Grecia. Pe de altă parte, să urmărească pe comunitățile noastre cam care sunt orele la care este cea mai mare aglomerație, să vadă din timp ce documente sunt necesare pentru trecerea frontierei”, a adăugat el.

El recomandă turiștilor să-și planifice călătoria astfel încât să evite cele mai aglomerate ore la vamă.

„Dimineața devreme sau seara târziu, sâmbăta, este destul de lejer“

„De exemplu, dimineața devreme sau seara târziu, sâmbăta, este destul de lejer. În mijlocul zilei este extrem de aglomerat și pentru asta trebuie să vă luați în calcul câteva ore pentru traversarea Bulgariei și să estimați la ce oră ajungeți în vamă”, a mai spus Drăgan.

El a spus că s-a întors duminică în Grecia și a stat la vamă aproximativ 3 ore, deși se pregătise pentru 5 ore de așteptare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS