21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContainere pentru reciclarea sticlei, amplasate în bătaie de joc

Containere pentru reciclarea sticlei, amplasate în bătaie de joc

De la 1 iulie, Iridex Group Salubrizare a început prestarea serviciului de colectare a deșeurilor din Municipiul Craiova. De asemenea, compania a iniţiat amplasarea de igloo-uri pentru reciclarea sticlei, pe domeniul public. De când noua companie a preluat serviciul de salubritate, au luat naştere mai multe probleme care îi afectează pe craioveni. Una dintre acestea este legată de amplasarea proastă a containerelor tip clopot, pentru reciclarea sticlei. Craiovenii se plâng că multe dintre acestea ocupă trotuarele sau obstrucţionează vizibilitatea în intersecţii sau la ieşirea din curţi.

Multe dintre containerele pentru reciclarea sticlei, amplasate pe spaţiul public, au devenit obstacole pentru pietoni. Şi şoferii sunt încurcaţi de aceste containerele pentru că, în unele zone, acestea au fost puse exact în intersecţii şi reduc vizibilitatea. O astfel de situaţie poate fi observată clar dacă ieşi cu maşina de pe strada Avram Iancu şi vrei să virezi stânga, pe Strada Constantin Brâncuşi. Dacă eşti la volan, trebuie să ieşi foare mult cu maşina din intersecţie pentru că altfel nu ai vizibilitate. Însă, în acest fel rişti să provoci un accident. Astfel, siguranţa şoferilor este pusă în pericol. Din punct de vedere al spaţiului rămas pe trotuar, este suficient loc de trecere pe lângă container.

Unele containere ocupă tot trotuarul

Încă un container tip igloo este prost amplasat la intersecţia străzilor Horia cu Strada General Eremia Grigorescu. Acesta ocupă absolut toată lăţimea trotuarului, iar oamenii care trec prin această zonă nu au altă opţiune decât să meargă pe carosabil. „Eu cred că aici este o problemă destul de mare. Este foarte mult circulată această zonă, mai ales de părinţi care vin cu copiii în sau din Parcul Puskin. Aceste containere nu sunt pentru trotuare, ci pentru platforme. Pentru trotuare există alt tip de containere. De exemplu, cele montate pe peronul autobuzelor, la Gara Craiova. Dar celor din primărie nu le pasă“, a declarat un craiovean.
Şi pe strada Păltiniş, în spatele Bisericii Sfântul Gheorghe Nou, a fost pus un container care ocupă întreg trotuarul. Din păcate, în continuarea trotuarului sunt locuri de parcare, iar pentru pietoni este imposibil să treacă. Trebuie să ocolească şi containerul şi maşinile parcate şi astfel ajung pe carosabil.

Probleme şi pe alte străzi

Pe strada Corneliu Coposu, containerul pentru reciclarea sticlei este amplasat pe trotuarul foarte îngust. Pietonii au probleme când vor să treacă pe lângă acesta. Au două opţiuni: ori merg cu grijă astfel încât să nu se lovească de container, ori trec pe partea carosabilă. Iar dacă treci cu copilul în căruţ prin acea zonă, singura soluţie este să mergi pe stradă. În plus, un craiovean care locuieşte la una dintre curţile în faţa cărora se află iglul, se plânge că este foarte dificil să iasă cu maşina din curte. „Nu avem vizibilitatea deloc, trebuie să ieşim cu maşina foarte mult în stradă şi riscăm accidente. Sunt foarte prost amplasate, am văzut acest lucru în mai multe zone“, a declarat bărbatul.

La intersecţia străzilor Arieş cu Alexandru Macedonski, o zonă intens circulată, este amplasat un alt container, care ocupă mare parte doi trotuar. Şi aici, deplasarea este dificilă pentru pietoni şi imposibilă pentru părinţii care îşi plimbă copiii cu căruţul sau cu tricicleta. În zona în care trec pe lângă container, trebuie să meargă pe carosabil. Şi în zona Şcolii Gimnaziale „Mircea Eliade” a fost amplasat un astfel de container pentru sticlă. Şi aici, o mare parte din trotuar este acoperită. Când va începe şcoala, containerul ar putea deveni un real pericol din cauză că elevii vor ieşi pe carosabil ca să îl ocolească.

Primăria a decis locurile în care să se amplasaeze igloo-urile

Iridexul spune că Primăria Craiova şi Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deseurilor ECODOLJ au decis unde să fie amplasate containerele pentru reciclarea sticle. De asemenea, compania precizează că orice solicitare legată de amplasarea proastă a acestora se va face către primărie. „Au fost amplasate un număr total de 96 de igloo-uri în Municipiul Craiova. Potrivit contractului nr. 370/2018, trebuiau predate de către Consiliul Județean Dolj, un număr de 105 recipiente tip igloo. Întrucât 9 recipiente nu erau în stare corespunzătoare, pentru a nu fi afectată infrastructura aferentă serviciului, acestea vor fi înlocuite cu igloo-uri noi ce urmează să fie achiziționate și amplasate în teren de către Iridex Group Salubrizare. Locațiile în care au fost amplasate aceste recipiente au fost stabilite de către reprezentanții Primăriei Municipiului Craiova împreună cu cei ai ADI ECODOLJ. În cazul în care există plângeri legate de amplasările igloo-urilor cetățenii se pot adresa direct către Primăria Craiova. Modificarea amplasării acestor recipiente se poate face cu acordul reprezentanților Primăriei Craiova“, au declarat reprezentanţii Iridex.

Ce spune Primăria

„Containerele tip igloo pentru reciclarea sticlei au fost amplasate ca o obligație legală a autorității publice locale în ceea ce privește colectarea selectivă, în funcție de condițiile din teren necesare pentru operarea acestor containere, respectiv inexistența rețelelor aeriene, proximitatea față de beneficiari, lărgimea trotuarului etc. Au fost alese 96 de locații pentru containerele tip igloo pentru reciclarea sticlei.
Precizăm că nu este amplasat niciun container de tip igloo în intersecții și nu este necesar avizul Poliției Rutiere pentru amplasarea acestor tipuri de containere. Poliția Rutieră poate sesiza Comisia Locală de Sistematizare a Circulației dacă are cunoștință de existența unor containere care obstrucționează vizibilitatea în intersecții.
Cetățenii care doresc schimbarea unui amplasament de containere tip igloo sunt rugați să transmită autorității publice locale o sesizare însoțită de o altă propunere de amplasare, care să respecte condițiile necesare operării ulterioare a containerelor. Precizăm faptul că au mai fost relocate până acum și alte amplasamente, la solicitarea cetățenilor, acolo unde a fost posibil“, se arată într-un răspuns al Primăriei Craiova la solicitarea GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS