24 C
Craiova
miercuri, 10 august, 2022
Știri de ultima orăActualitateSăptămâna de lucru de 4 zile, un „succes răsunător” în Islanda

Săptămâna de lucru de 4 zile, un „succes răsunător” în Islanda

În Islanda, mulți dintre angajați au trecut la un program de lucru mai scurt, după ce experimentul unei săptămâni de patru zile a reprezentat un „succes răsunător”, informează BBC.

Experimentul, în care angajaților li s-a plătit același salariu pentru ore mai puține de lucru, au avut loc între anii 2015 și 2019. În majoritatea situațiilor, productivitatea s-a îmbunătățit sau a rămas la același nivel, au precizat cercetătorii islandezi.

Mai multe testări similare au loc în prezent în mai multe țări din lume, printre care Spania și Noua Zeelandă, în timp ce guvernul japonez a recomandat companiilor din țară să implementeze acest sistem cu 3 zile libere în timpul săptămânii.

În Islanda studiile au fost derulate de Consiliul Local al capitalei Reykjavík și guvernul național, ajungând să includă peste 2.500 din muncitori, aproximativ 1% din populația totală a Islandei angajată în câmpul muncii.

Mai multe tipuri de organizații au participat la teste, inclusiv grădinițe, spitale, servicii de asistență socială și administrația publică.

Multe dintre acestea au trecut de la o săptămână de muncă de 40 de ore la una de 35 sau 36 de ore, potrivit cercetătorilor de la think tank-ul britanic Autonomy și de la Asociația pentru Democrație Sustenabilă din Islanda.

Rezultatele au făcut sindicatele să renegocieze contractele de muncă iar acum 86% din toți angajații din Islanda au trecut la ore de muncă mai scurte sau vor obține dreptul de a face asta, potrivit cercetătorilor.

Angajații au raportat că se simt mai puțin stresați și în pericol mai redus de burnout, afirmând de asemenea că balanța dintre viața profesională și cea personală li s-a îmbunătățit.

Aceștia au relatat de asemenea că au avut mai mult timp de petrecut cu familiile, să se ocupe de hobby-uri și treburi în gospodărie.

„Acest studiu arată că cel mai mare test privind o săptămână de muncă mai scurtă în sectorul public a fost un succes răsunător din toate punctele de vedere”, afirmă Will Stronge, director de cercetări la Autonomy.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS