17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmericanii îşi vor putea alege sexul înscris pe paşaport

Americanii îşi vor putea alege sexul înscris pe paşaport

Departamentul de Stat al SUA şi-a anunţat miercuri intenţia de a înlesni alegerea de către solicitanţi a genului pe paşapoartele nou emise, încă o măsură a administraţiei preşedintelui Joe Biden în favoarea drepturilor comunităţii LGBTQI+, una dintre priorităţile mandatului său la Casa Albă, anunţă Agerpres.

”Vom iniţia procesul de actualizare a procedurilor noastre de emitere a paşapoartelor americane”, menţionează într-un comunicat secretarul de stat american Antony Blinken, motivând că doreşte ”să asigure un tratament echitabil pentru cetăţenii americani LGBTQI+”.

Prima etapă, ”autorizarea solicitanţilor să-şi aleagă ei înşişi genul ca M (masculin) sau F (feminin)”, fără a mai fi nevoie de certificate medicale dacă acesta este diferit de sexul înscris pe un document de identitate anterior, precizează şeful diplomaţiei americane.

Totuşi, adăugarea unui ”înscris privind genul pentru persoanele non-binare, intersexuale şi care nu se conformează genurilor”, o veche revendicare a activiştilor LGBTQI+, ”este complexă din punct de vedere tehnologic şi necesită timp pentru adaptări importante ale sistemelor”, explică Antony Blinken. Dar ”evaluăm în prezent cea mai bună modalitate de a atinge acest obiectiv”, adaugă el.

Departamentul de Stat al SUA ”ia aceste măsuri în urma unor consultări importante cu guvernele care împărtăşesc valorile noastre şi au întreprins schimbări similare”, se mai arată în anunţul acestei instituţii.

Joe Biden a făcut din drepturile comunităţii LGBTQI+ una dintre priorităţile preşedinţiei sale

Potrivit ONG-ului londonez Employers Network for Equality and Inclusion, cel puţin 11 ţări acceptă pe documentele de identitate o opţiune ”X”, ce indică un al treilea gen. Printre acestea se numără Germania, Canada şi Argentina, dar şi India, Nepal şi Pakistan, în cazul acestora trei din urmă fiind vorba despre recunoaşterea comunităţii hijra ca aparţinând unui al treilea gen.

Joe Biden a făcut din drepturile comunităţii LGBTQI+ una dintre priorităţile preşedinţiei sale, promulgând încă din prima zi de mandat un decret menit ”să prevină şi să combată discriminarea pe baza identităţii de gen sau a orientării sexuale”.

În urmă cu o săptămână el a numit-o în postul de trimisă specială a SUA pentru apărarea drepturilor comunităţii LGBTQI+ în lume pe Jessica Stern, până atunci directoare a unui ONG. Ea va face parte din Departamentul de Stat al SUA în noua sa însărcinare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS