14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecător de la Tribunalul Dolj, suspendat din funcţie pentru şase luni

Judecător de la Tribunalul Dolj, suspendat din funcţie pentru şase luni

Un judecător de la Tribunalul Dolj a fost suspendat din funcţie pentru o perioadă de şase luni de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba despre Stancu Daniel Fănel, judecător al Secţiei I Civil din cadrul Tribunalului Dolj. Acesta este acuzat de atitudini nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătorești şi exercitarea funcției cu rea-credință.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri, 23 iunie, a Consiliului Superior al Magistraturii. „Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Stancu Daniel Fănel – judecător în cadrul Tribunalului Dolj. În baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Stancu Daniel Fănel – judecător în cadrul Tribunalului Dolj, sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni” pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit.c), art.99 lit. s) şi art.99 lit.t) teza a II-a din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“, se arată în decizia CSM.

Acuzaţiile care i se aduc judecătorului

În motivarea CSM sunt menţionate încălcări ale Legii nr. 303 din 28 iunie 2004, literele c), s) şi t).

Punctul c) se referă la „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții“

Punctul s) face trimitere la „utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătorești sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea în mod vădit contrară raționamentului juridic, de natură să afecteze prestigiul justiției sau demnitatea funcției de magistrat“

De asemenea, punctul t) menţionează „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni. Sancțiunea disciplinară nu înlătură răspunderea penală“.

Judecătorul Stancu Daniel Fănel are la dispoziţie 15 zile pentru a contesta decizia magistraţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS