11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJumătate de țară este sub cod portocaliu de ploi. Cod roșu în mai multe județe

Jumătate de țară este sub cod portocaliu de ploi. Cod roșu în mai multe județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică dimineaţa două avertizări Cod roşu de ploi torenţiale în localităţi din judeţele Bacău, Vrancea, Brăila şi Galaţi.

Potrivit meteorologilor, între orele 10:00 şi 12:00, în judeţul Bacău, în localităţile: Comăneşti, Târgu Ocna, Dărmăneşti, Dofteana, Oituz, Asău, Agăş, Mănăstirea Caşin, Ghimeş-Făget, Slănic-Moldova, Pârgăreşti, Palanca, Brusturoasa, Caşin şi în judeţul Vrancea, în Vizantea-Livezi, Câmpuri, Nereju, Tulnici, Vrâncioaia, Soveja, Reghiu, Nistoreşti, Paltin, Pauleşti, Vintileasca, Andreiaşu de Jos, Negrileşti, Năruja, Valea Sării, Bârseşti şi Spulber se vor semnala averse torenţiale ce vor depăşi 35 -.40 de litri/mp.

În zona avertizată, în ultimele zile, s-au cumulat cantităţi de apă, în medie, de peste 90 – 100 de litri/mp.

De asemenea, până la ora 10:30, în localităţile Vădeni şi Siliştea din judeţul Brăila şi în Braniştea şi Şendreni din judeţul Galaţi se vor semnala averse torenţiale ce vor depăşi 35 – 40 de litri/mp şi descărcări electrice. Potrivit ANM, în ultimele 4 ore, în zona avertizată s-au acumulat deja peste 60 – 80 de litri/mp.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Cod portocaliu în jumătate de țară

ANM emis noi avertizări meteo, mare parte a țării fiind sub cod portocaliu sau sub cod galben de ploi și instabilitate atmosferică până la ora 02.00 a nopții de duminică spre luni.

Potrivit codului portocaliu, în Moldova, Dobrogea, nordul și estul Munteniei, precum și în estul Transilvaniei vor fi averse abundente, descărcări electrice și izolat vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…80 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi pe alocuri și în celelalte județe din Transilvania.

Codul galben atenționează că, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Maramureș, local în Muntenia și în nordul Olteniei, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS