11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOferte mediocre la televizoare şi tablete în Programul Rabla

Oferte mediocre la televizoare şi tablete în Programul Rabla

Programul Rabla pentru electrocasnice este în plină desfăşurare, însă ofertele lasă de dorit. La categoria televizoare sunt, de departe, cele mai slabe oferte. Nici la categoria tablete, companiile care vând produse prin Programul Rabla pentru electrocasnice nu au preţuri foarte atractive.

În această perioadă se desfăşoară a doua etapă a Programului „Rabla pentru electrocasnice“ 2021, cea în care oamenii au putut obţine vouchere pentru televizoare, tablete şi laptopuri. Chiar dacă bugetul de 30 de milioane de lei, alocat pentru această etapă, a fost epuizat în 35 de minute de la debut, pe 4 iunie, doritorii nu prea au de unde alege, mai ales la capitolul televizoare.

Voucherul pentru televizoare păleşte în faţa preţurilor prea mari

Marile companii care comercializează produse prin Programul Rabla pentru electrocasnice nu s-au întrecut deloc să pună la dispoziţia oamenilor oferte interesante. De exemplu, la categoria televizoare ce pot fi cumpărate cu voucher, compania eMAG are doar 21 de oferte, dintre care şapte au preţuri cuprinse între 7.700 de lei şi 25.000 de lei. Practic, voucherul de 400 de lei păleşte în faţa acestor preţuri prea mari.Toate aceste şapte televizore sunt de la firma Samsung. Restul de 14 televizoare au preţuri cuprinse între 1.000 de lei şi 2.100 de lei, însă sunt produse de firme precum Nei, Horizon, Finlux, Allview sau JVC.

Altex primeşte vouchere din Programul Rabla pentru 10 televizoare. Doar jumătate dintre acestea pornesc de la 850 de lei şi ajung la 1.800 de lei, dar sunt produse tot de companii precum Allview, Vortex şi Hitachi. Pentru celelalte televizoare, preţurile încep de la 7.700 de lei şi ajung la 21.400 de lei.

La MediaGalaxy, companie deţinută de Altex, oferta este mult mai slabă. Magazinul pune la bătaie doar patru televizoare pe care le poţi achiziţiona prin Programul Rabla. Două dintre acestea au preţuri de 1.100 de lei şi 1.300 de lei, şi sunt produse de Allview şi Vortex. Celelalte două pot fi cumpărate cu 7.700 de lei, respectiv 8.850 de lei.

Flanco pune la dispoziţie doar 17 televizoare, dintre care trei au deja stoc epuizat. Aici, 12 dintre televizoare au preţuri cuprinse între 1.150 de lei şi 2.200 de lei. De asemenea, două costă 7.700 de lei şi 11.900 de lei. Şi aici se regăsesc firme precum Horizon, Tesla, Allview şi JVC la televizoarele mai accesibile. Cele scumpe sunt produse de Samsung.

Preţul tabletelor, piperat

Nici la categoria tablete nu sunt preţuri prea accesibile. Chiar dacă numărul tabletelor care sunt eligibile prin Programul Rabla este mai mare decât al televizoarelor, ofertele nu sunt prea prietenoase. Pe eMAG sunt puse la bătaie 43 de tablete. Însă, 33 dintre acestea costă între 1.650 de lei şi 8.050 de lei. Laptopurile sunt singura categorie unde oamenii au mai multe variante şi preţuri mai accesibile.

La Altex sunt scoase la vânzare 53 de tablete, însă doar 15 dintre acestea sunt la peţuri accesibile. Restul încep de la 1.500 de lei şi ajung la 5.650 de lei. Media Galaxy are o ofertă identică.

Flanco are cele mai multe tablete eligibile pentru Programul Rabla. Este vorba despre 69 de astfel de device-uri, ale căror preţuri încep de la 650 de lei şi ajung la 7.500. Ca şi în celelalte cazuri, numărul tabletelor cu preţuri bune este foarte mic în comparaţie cu numărul celor scumpe. Doar nouă dintre de tablete pot fi cumpărate cu un preţ mai mic de 1.050 de lei. Preţul pentru restul de 60 de tablete începe de la 1.800 de lei.

Din toate aceste preţuri, atât la tablete cât şi la televizoare, se scade valoarea voucherelui aferent.

Cum funcţionează Rabla pentru electrocasnice

Începând cu 14 mai 2021, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu a avut loc deschiderea perioadei de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.
Bugetul alocat Programului în anul 2021 este de 75 milioane lei. Din 14 mai, persoanele fizice au avut la dispoziție 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicația informatică. „Contul de utilizator” este un element de noutate al acestei ediții a programului și permite atât selecția voucherelor, cât și urmărirea statusului acestora. Însă, cei care nu şi-au făcut acest cont, în perioada 14 – 20 mai nu mai poate beneficia de program.

Bugetul alocat în etapa a II-a, epuizat imediat


Până în acest moment s-a derulat deja înscrierea în program, etapa a I-a, cea în care s-au obţinut voucherele pentru mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele şi etapa a II-a, cea în care s-au obţinut vouchere pentru televizoarele, laptopurile și tabletele. Acum ne aflăm în perioada în care se pot face deja achiziţiile de televizoarele, laptopurile și tabletel, pentru care voucherele au fost deja activate. Urmează cea de-a treia etapă, aceea de selecție a voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele. Aceasta se va desfăşura în perioada 18 iunie – 01 iulie.

Atenţie! Dacă vreţi să fiţi sigur că reuşiţi să obţineţi un voucher pentru etapa a III-a, trebuie să îl solicitaţi în primele minute de la deschidere, pe 18 iunie, pentru că în etapa a doua, toată suma alocată s-a epuizat în doar 35 de minute. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către Administrația Fondului pentru Mediu, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

Care este valoarea voucherelor

Anul acesta, echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:

  • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua
    clasa energetică C;
  • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat
    portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi
    frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;
  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

Listele cu beneficiarii aprobați sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea dedicată programului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS