14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de persoane, amendate pentru că au luat nisip şi scoici de pe plajele din Sardinia

Zeci de persoane, amendate pentru că au luat nisip şi scoici de pe plajele din Sardinia

Zeci de oameni au primit amenzi de până la 3.000 de euro pentru că au luat nisip şi scoici de pe plajele din Sardinia, informează presa locală, preluată de News.ro.

Sâmbătă, autorităţile italiene au anunţat că 41 de persoane au furat în total aproximativ 100 de kilograme de nisip şi scoici de pe plaje. Potrivit bbc.com, în Sardinia este strict interzis să se ia nisip de pe plaje, comercializarea nisipului, pietrelor şi scoicilor de pe plaje devenind ilegală în 2017.

Amenzile pentru încălcarea acestei legi sunt dure, însă de mai mulţi ani localnicii se plâng că celebrul nisip alb este furat. Turiştii, în mare parte veniţi din afara Italiei, dar şi unii italieni pun nisipul în sticle pentru a-l păstra ca amintire sau a-l vinde online.

Autorităţile din Sardinia, care anchetează furtul de nisip şi scoici, au monitorizat aeroporturile şi porturile, dar şi site-urile pe care s-ar putea vinde ilegal nisipul. Poliţia din Sardinia a anunţat că nisipul, scoicile şi pietrele luate de pe plaje de turişti au fost duse înapoi în zonele de unde s-au furat.

Se micșorează plajele

Pe o pagină de Facebook numită “Sardinia furată şi jefuită”, utilizatorii scriu deseori despre felul în care mediul este afectat de furtul de nisip, caracterizând situaţia drept una urgentă.

Pierluigi Cocco, om de ştiinţă care locuieşte în Cagliari, a declarat că plajele sunt motivul principal care îi atrage pe turişti în Sardinia şi că unii oameni iau nisip ca să aibă “o amintire preţioasă”. Însă, el a subliniat că luarea nisipului contribuie la micşorarea plajelor în timp, ceea ce ar reprezenta o ameninţare pentru mediu.

În 2019, un cuplu de francezi care vizita Sardinia a fost prins cu 40 de kilograme de nisip în maşină. Cei doi au spus că au vrut să ducă nisipul acasă ca suvenir şi că nu şi-au dat seama că au comis o ilegalitate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS