24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcedii 2021. Unde și în ce condiții pot călători românii

Concedii 2021. Unde și în ce condiții pot călători românii

Românii își fac deja planuri de concediu pentru vara lui 2021, după ce majoritatea țărilor au ieșit din lockdown-ul impus de pandemia de COVID-19. În ce condiții vor putea merge românii în vacanță în afara țării? În timp ce Bulgaria nu condiționează în niciun fel intrarea în această țară, în majoritatea locurilor este nevoie de un test PCR negativ pentru COVID sau de adeverință de vaccinare, potrivit hotnews.

După data de 1 iulie, în statele Uniunii Europene va intra în vigoare „pașaportul verde”, pe care șapte țări din blocul comunitar îl utilizează deja. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infecției.

Concediile românilor în vara lui 2021. Ce spun regulile de călătorie, pe fondul pandemiei COVID

Reguli de călătorie în Bulgaria

Românii pot intra în Bulgaria prin toate punctele de trecere a frontierei fără a li se mai cere să prezinte un test PCR sau antigen COVID negativ, certificat de vaccinare sau un document care să ateste că au trecut boală. Aceste prevederi au intrat în vigoare de joi, 27 mai.

Românii care merg în Bulgaria din alte țări decât România pot intra pe teritoriul bulgar cu condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:
  • Un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19 și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze.
  • Pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat este necesar un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.
  • Un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19.

Informațiile privind regulile de călătorie în Bulgaria pot fi consultate aici

Reguli de călătorie în Grecia

Grecia și-a revizuit condițiile de intrare în țară pentru turiști, astfel că pot fi folosite punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, prin orice aeroport.
Intrarea este permisă persoanelor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

  • Prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
  • Prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
  • Prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

De asemenea, este obligatorie completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat.

Rămâne în vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.

Deocamdată, aceste reguli sunt valabile până în data de 7 iunie 2021.

Informațiile privind regulile de călătorie în Grecia pot fi consultate aici

Reguli de călătorie în Turcia

Începând cu 15 martie 2021, pasagerii curselor aeriene care sosesc în Turcia au obligația de a completa formularul de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării. Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic (pe telefonul mobil/tabletă).

Ulterior completării formularului, va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și la cazare.
Este necesară completarea formularului de intrare în Turcia indiferent de modalitatea de transport utilizată – rutieră, aeriană sau navală.

Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar. Persoanele care au obținut în prealabil codul HES au obligația de a completa și formularul (fiind o aplicaţie distinctă).

La 31 mai 2021, autoritățile turce au anunțat noi măsuri pentru turiști, valabile și pentru românii care merg în vacanță în Turcia:

  • Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai trebuie prezentat de către persoanele care sosesc pe cale rutieră, aeriană sau maritimă și nu se va impune măsura carantinei, dacă acestea prezintă un document emis de autoritățile statelor de domiciliu prin care dovedesc faptul că au fost vaccinate și că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării) sau prezintă un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.
  • Persoanele care nu pot prezenta dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia.
Testele rapide antigen acceptate de autorităţile turce sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu. Testele efectuate la domiciliu/reședință şi care nu sunt însoţite de o certificare medicală NU sunt acceptate.
  • Dovada vindecării de COVID-19 în vederea exceptării de la obligația prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare poate consta în: rezultatul pozitiv al unui test tip PCR, adeverinţă emisă de instituţii medicale de stat sau private certificate în statul de domiciliu, semnate şi ştampilate, emise în limba engleză. Atenție! În vederea exceptării de la obligația măsurii de carantină sau a prezentării testelor negative sau a certificatelor de vaccinare, turiştii străini trebuie să prezinte o dovadă conform căreia au trecut cel puţin 28 de zile de la vindecare.
  • Turiștii pot fi supuși în mod aleatoriu unei testări tip PCR, efectuată de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Turcia. Va fi permisă deplasarea către punctul de destinație pentru persoanele care au fost supuse testării aleatorii, iar în situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, autoritățile competente vor acorda tratamentul necesar, în conformitate cu prevederile protocolului COVID-19 emis de Ministerul Sănătății.
  • Persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testarea aleatorie, precum și contacții acestora vor fi supuși măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, la adresa declarată. În situația în care persoanele în cauză vor efectua un test tip PCR în ziua a 10-a a carantinei, al cărui rezultat va fi negativ, măsura carantinei va fi suspendată. Persoanele identificate ca fiind purtătoare a mutației B.1.617 vor efectua o perioadă de carantină de 14 zile, care se va încheia cu un nou test tip PCR.

Informațiile privind regulile de călătorie în Turcia pot fi consultate aici

Reguli de călătorie în Italia

La 14 mai 2021, Ministerul Sănătății italian a emis o ordonanță care se va aplica în perioada 16 mai 2021 – 30 iulie 2021. Potrivit actului normativ, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României (România este inclusă alături de alte state pe lista C din anexa 20 a Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri din 2 martie 2021) au obligația de a prezenta la intrarea în Italia rezultatul negativ al unui test molecular (tip PCR) sau test antigen COVID efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian.

Copiii cu vârsta de până la 2 ani sunt exceptați de la obligația prezentării unei adeverințe care să confirme efectuarea unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Cei care nu prezintă un test la intrarea în Italia au următoarele obligații:

să se supună măsurii de supraveghere sanitară și să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reședința acestora. După cele 10 zile de autoizolare, trebuie să facă un nou test.

Orice persoană care intră în Italia este obligată, de asemenea, să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor și să dovedească acest lucru transportatorului sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări. Începând cu 24 mai, pentru toate intrările în Italia, declarația pe hârtie este înlocuită cu formularul digital care poate fi completat la următoarea adresă: https://app.euplf.eu.

Informațiile privind regulile de călătorie în Italia pot fi consultate aici

Reguli de călătorie în Spania

Toate persoanele care călătoresc în Spania trebuie să prezinte un test COVID PCR cu rezultat negativ, care să fie efectuat cu maximum 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol.

Începând cu 10 decembrie 2020, călătorii care provin din zone/state cu risc epidemiologic ridicat pot prezenta la intrarea pe teritoriul Spaniei, pe cale aeriană sau maritimă, ca alternativă la testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, un test TMA negativ (Transcription-Mediated Amplification) sau alte probe moleculare echivalente.


Potrivit listei în vigoare la acest moment (https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/documentos/AnexoII_entre_10052021-y-23052021.pdf), România se regăsește printre statele care sunt vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Lista zonelor/statelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată de autoritățile spaniole la fiecare 15 zile și publicată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății spaniol: https://www.mscbs.gob.es/, cu 7 zile anterior intrării în vigoare, pentru a permite informarea din timp a călătorilor.

De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze un formular privind starea de sănătate.

Formularul poate fi completat prin aplicația Spain Travel Health (SpTH) sau la adresa www.spth.gob.es. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va primi și un e-mail care poate fi imprimat. Având în vedere noile condiții, formularul va include o rubrică suplimentară privind rezultatul testului PCR/TMA pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2.

La sosirea în Spania, autoritățile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR/testului TMA (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană și să cuprindă numele și prenumele călătorului, datele documentului de identitate național sau al pașaportului cu care se va legitima, data efectuării testului, datele unității medicale care a realizat testul, precum și rezultatul negativ al acestuia. În situația în care rezultatul testului este emis într-o altă limbă, autoritățile spaniole solicită o traducere în limba spaniolă, efectuată de o instituție avizată.

Copiii cu vârste mai mici de 6 ani sunt exceptați de la măsura obligativității prezentării unui test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.

Informațiile privind regulile de călătorie în Spania pot fi consultate aici

Reguli de călătorie în Croația

La 26 mai 2021, Autoritatea Națională de Protecție Civilă din Republica Croația a prelungit, până în 15 iunie 2021, condițiile actuale de intrare pe teritoriul croat. Cetățenii străini care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, trebuie să prezinte la intrarea în Croația:

  • Un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau un test rapid antigen negativ (testele rapide antigen admise se regăsesc în Lista comună a testelor rapide antigen recunoscute reciproc de către statele membre ale Uniunii Europene, publicată de Comisia Europeană), efectuat cu maximum 48 ore anterior intrării.
  • Persoanele care nu prezintă la intrarea pe teritoriul croat rezultatul negativ al unui test pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 au posibilitatea de a efectua un test molecular tip PCR sau test rapid antigen, după intrarea în Croaţia, pe cheltuială proprie, cu obligația de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ, iar în cazul în care testarea nu este posibilă, acestea trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile;
Un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, dacă au trecut cel puțin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică (în cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză);
  • Un test molecular tip PCR cu rezultat pozitiv sau un test rapid antigen prin care se confirmă că persoana a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2 și vindecată, efectuat în ultimele 180 de zile anterioare intrării în Republica Croația și pentru care au trecut cel puțin 11 zile de la data confirmării până la intrarea pe teritoriul croat;
  • Dacă o persoană s-a vindecat de COVID-19 în ultimele 180 de zile și are o adeverință prin care să dovedească vindecarea și dacă în aceeași perioada a primit o singură doză de vaccin, este exceptată de la prezentarea unui test tip PCR negativ sau test rapid antigen sau de la măsura intrării în carantină până la data la care se împlinesc 6 luni de la data efectuării vaccinului.
  • Copiii cu vârsta de până la 12 ani care călătoresc însoţiţi de părinte/tutore sunt exceptați de la obligaţia de a prezenta un test negativ dacă părintele/tutorele prezintă un test PCR negativ, test rapid antigen negativ, un certificat de vindecare COVID-19 sau un certificat de vaccinare împotriva COVID-19.

Informațiile privind regulile de călătorie în Croația pot fi consultate aici

Certificatul verde COVID, de la 1 iulie

După 1 iulie, în toate statele Uniunii Europene va intra în vigoare „pașaportul verde”. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infecției.

Autenticitatea certificatului va fi garantată de un cod QR. Acest cod QR va putea fi scanat la punctul de trecere vamală, iar certificatul va putea fi prezentat atât pe hârtie, cât și pe telefon.

Sistemul tehnic al certificatului digital al UE privind COVID a fost lansat marți:

Sistemul tehnic al certificatului digital al UE privind COVID a fost lansat marți, 1 iunie, iar șapte țări din blocul comunitar au decis să-l utilizeze și să elibereze ”pașapoarte verzi” chiar din prima zi, deși termenul de aplicare al regulamentului este 1 iulie, anunța Comisia Europeană. Cele șapte state sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia. Prin urmare, mai multe țări vor începe să utilizeze sistemul în zilele și săptămânile următoare. O prezentare generală actualizată este disponibilă pe site-ul web dedicat certificatului verde digital Covid.

Regulamentul se va aplica de la 1 iulie și, pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, prevede o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru eliberarea certificatelor.

România este în grafic în acest moment cu procedurile pentru ca certificatul verde european să fie disponibil începând cu 1 iulie, a anunțat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu. Autoritățile vor lansa o platformă online securizată, dezvoltată de STS, de unde va putea fi descărcat certificatul.

Certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane:

  • persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19
  • persoane care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat
  • absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ

„Îl putem prezenta la punctul de trecere vamală pe hârtie sau pe telefon. Va avea acest cod QR care va fi scanat”, a explicat secretarul de stat Andrei Baciu.
Acest certificat digital pentru COVID-19 a apărut pentru a avea o abordare unitară la nivel european, pentru a facilita călătoriile între state și pentru a scurta timpul petrecut în vamă, a explicat Andrei Baciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS