21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii care vor să rămână în Marea Britanie mai pot solicita rezidența până la 30 iunie

Românii care vor să rămână în Marea Britanie mai pot solicita rezidența până la 30 iunie

Ambasadorul României în Regatul Unit, Laura Popescu, le-a reamintit, într-un mesaj publicat joi, cetățenilor români care vor să lucreze sau să studieze în Marea Britanie, că termenul limită pentru solicitarea rezidenţei este 30 iunie 2021.

Cetăţenii români care au sosit pe teritoriul Regatului Unit până la data de 31 decembrie 2020 trebuie să solicite rezidenţa, asemeni tuturor cetăţenilor europeni, până la data de 30 iunie 2021. 

„Dacă v-aţi hotărât să rămâneţi în Regatul Unit şi nu aţi aplicat pentru obţinerea statutului de rezident, vă rog să aplicaţi acum, pentru a vă proteja dreptul de trăi, lucra şi studia aici”, se arată în mesajul pe care ambasadorul României la Londra l-a adresat într-o postare pe Facebook românilor care locuiesc în Regatul Unit. 

Detalii despre procedura de înscriere EU Settlement Scheme destinată cetăţenilor europeni şi membrilor de familie ai acestora se găsesc pe pagina guvernului britanic.

Până la sfârşitul lunii martie, 918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit

Până la sfârşitul lunii martie, 918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cazul a 852.310 dintre ei cererea fiind aprobată, conform unei statistici publicate săptămâna trecută de Ministerul de Interne britanic.

Primele cinci naţionalităţi cu cel mai mare număr de cereri soluţionate favorabil sunt polonezii (931.140), românii (852.310), italienii (478.830), portughezii (359.070) şi spaniolii (304.310).

Numai 33% dintre românii cu cererea aprobată au primit statutul de rezident permanent

Însă numai 33% dintre românii cu cererea aprobată au primit statutul de rezident permanent (‘settled status’), ceilalţi obţinând statutul de rezident temporar (‘pre-settled status’), în timp ce procentul polonezilor care au obţinut statutul de rezident permanent este de 77%. Lituanienii au obţinut de asemenea într-un procent ridicat, de 75%, statutul de rezident permanent, în timp ce un procent redus al acestui statut, de 24%, se mai înregistrează în rândul croaţilor.

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut de persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani

Statutul de rezident permanent poate fi obţinut de persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puţin cinci ani. Cele care au trăit în această ţară mai puţin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit. 

Cetăţenii europeni care doresc să lucreze în această ţară trebuie să solicite o viză

Odată cu ieşirea Regatului Unit din UE, cetăţenii europeni care doresc să lucreze în această ţară trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline). 

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se aplică turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care au obţinut sau urmează să obţină până la 30 iunie 2021 statutul de rezident permanent sau de rezident temporar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS