13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate1 iunie, ziua internațională a copilului

1 iunie, ziua internațională a copilului

Ziua copilului (numită și Ziua internațională a copilului) este în multe țări o sărbătoare pentru copii care se sărbătorește la date diferite.

În foarte multe țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. În fosta URSS și în țările care i-au fost state satelit, data este 1 iunie, prima zi de vară în Emisfera Nordică. O parte din restul țărilor adoptă alte date. În România este sărbătorită în data de 1 iunie.

Statele lumii s-au angajat să depună eforturi pentru bunăstarea copiilor printr-o convenţie adoptată la Geneva, în 1925, care menţiona combaterea exploatării şi a sărăciei şi asigurarea educaţiei.

În 1954, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a preluat ideea unui elev, anume să existe o zi dedicată special copiilor.

În jur de 30 de țări, între care şi România, au ales ca aceasta să fie prima zi de vară calendaristică.

Alte state au propriile sărbători dedicate celor mici. Din 2012, 1 iunie este și ziua internațională a părinților, care joacă primul şi – poate – cel mai important rol în viaţa copiilor.

Manifestări dedicate zilei de 1 iunie

A.I. Cuza – Universitate și Primărie

  • 10.00 – 19.00: activități sportive tip demonstrații (Direcția de Sport, SCM, Asociația Teqball și structuri sportive din Craiova)

În caz de condiții meteo nefavorabile, unele dintre activitățile sportive programate se vor desfășura la Sala Polivalentă, în intervalul orar 09.00 – 20.00.

Parc Nicolae Romanescu

  • 09.00 – 13.00: Ziua Porților Deschise la serele RAADPFL

Primăria Municipiului Craiova și RAADPFL pregătesc o zi de 1 Iunie specială pentru copii!

RAADPFL Craiova deschide porțile serelor din Parcul Nicolae Romanescu pentru a oferi copiilor o lecție interactivă despre cultivarea florilor, despre etapele unei flori de la sămânță la înflorire.

Copiii vor primi informații de la personal specializat, vor vizita toate serele regiei, vor putea adresa întrebări, vor putea chiar planta propria plantă într-un ghiveci.

Serele RAADPFL Craiova funcționează de peste 30 de ani. Anul trecut, în acestea, au fost plantate peste 220.000 de plante, la care se adaugă culturile de la sol.

Vizitarea Serelor se va face între orele 09.00-13.00, respectând normele de siguranță în vigoare, în grupuri formate din câte șase copii.

  • 10.00 – 14.00: Zona Zoo lateral // Activități interactive preșcolari (Grădinița Căsuța cu Povești)
  • 18.00 – 19.00: Teatrul de vară // spectacol de gală Regatul Copilăriei, Teatrul pentru copii și tineret “Colibri”

Accesul la Teatrul de vară se va face gratuit, în limita locurilor disponibile, conform măsurilor legale în vigoare.

Esplanadă Teatrul Național Marin Sorescu

  • 11.00 – 12.00: Corabia lui Barbă Deasă, spectacol pentru copii, Centrul Vechi – Piața Frații Buzești
  • 10.00 – 21.00: Expoziție foto/pictură (Tradem și Primăria)
  • Expo Flora (SC Piețe și Târguri)

Piața Mihai Viteazu

  • 11.00 – 19.00: expoziție Benzi Desenate, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS