21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmericanii au spionat înalți oficiali europeni folosindu-se de Danemarca

Americanii au spionat înalți oficiali europeni folosindu-se de Danemarca

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite s-a folosit de un parteneriat cu unitatea de servicii secrete din Danemarca pentru a spiona oficiali de rang înalt din ţări vecine, inclusiv pe cancelarul german Angela Merkel, scrie News.ro.

Constatările reprezintă rezultatul unei anchete interne în Serviciul danez de Informaţii de Apărare din 2015 în ceea ce priveşte rolul NSA în parteneriat, a precizat DR, potrivit unor surse care au avut acces la investigaţie.

Conform anchetei care a vizat perioada 2012-2014, NSA a folosit cabluri de date daneze pentru a spiona oficiali în Suedia, Norvegia, Franţa şi Germania, inclusiv pe fostul ministru german de Externe Frank-Walter Steinmeier şi pe fostul lider al opoziţiei germane Peer Steinbrück.

Un purtător de cuvânt al Cancelariei germane a declarat că a aflat de această chestiune când a fost întrebat de jurnalişti şi a refuzat să comenteze.

Guvernul danez a început anul trecut o anchetă

Danemarca, aliat al Statelor Unite, găzduieşte câteva staţii-cheie pentru cabluri de internet subacvatice spre şi dinspre Suedia, Norvegia, Germania, Olanda şi Marea Britanie.

Ancheta internă în Serviciul danez de Informaţii de Apărare a fost demarată în 2014, după îngrijorări stârnite de dezvăluirile lui Edward Snowden cu un an înainte privitor la felul în care funcţionează NSA, mai relatează DR.

NSA nu a răspuns solicitării de a comenta, iar biroul directorului Serviciului Naţional de Informaţii a refuzat să comenteze. De asemenea, un purtător de cuvânt al Serviciul danez de Informaţii de Apărare a refuzat să facă aprecieri.

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat pentru postul SVT că a cerut „informaţii complete legat de aceste lucruri”. Ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, a spus pentru NRK că ia în serios acuzaţiile.

Decizia luată în august 2020 ca şeful Serviciului danez de Informaţii de Apărare şi alţi trei oficiali să fie suspendaţi din funcţie, după ce au fost criticaţi şi acuzaţi că au comis ilegalităţi de către un comitet independent care supervizează unitatea, a avut la bază investigaţia din 2015, a mai precizat DR.

Guvernul danez a spus anul trecut că va demara o anchetă în acesta caz pornind de la informaţiile dintr-un raport al unui avertizor. Este aşteptat ca investigaţia să fie încheiată anul acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS