16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia ar putea extinde lista statelor din zona verde pentru ca cei care vin în țară

România ar putea extinde lista statelor din zona verde pentru ca cei care vin în țară

Guvernul va discuta posibilitatea extinderii numărului de state din „zona verde”, prin creșterea ratei limită de incidență peste 1,5 cazuri la mia de locuitori, astfel încât persoanele care vin din aceste țări să nu mai stea în carantină 14 zile, în situația în care nu sunt vaccinate cu ambele doze.

Întrebat vineri, la Suceava, dacă este luată în calcul schimbarea criteriilor dupa care sunt stabilite țările care intră în lista galbenă, premierul a spus că nu este cazul, pentru că sunt clare criteriile, însă ar putea fi schimbat criteriul pentru statele din zona verde.

„(…) Pentru cei de pe lista verde, de exemplu, acolo s-ar putea să avem un criteriu diferit. Noi avem sub 1,5 la mie, să permitem puţin mai mult de 1,5, să facem zona verde mai mare oarecum. Şi persoanele care vin din ţările respective, în special turiştii, să nu mai aibă nevoie de niciun document la intrare, decât bineînţeles paşaportul şi actul de identitate”, a spus Cîţu.

Periodic, CNSU actualizează lista zonelor considerate cu risc epidemiologic.

Pe „lista galbenă” actualizată de guvern în 10 mai au fost incluse Grecia și Spania, alături de state precum Cipru, Italia, Elveția, Turcia, Olanda, Franța, Germania sau Austria.

Persoanele care sosesc în România din aceste țări, regiuni sau teritorii incluse în așa-numita „zonă galbenă” trebuie să stea în carantină pentru 14 zile. De asemnea, cei care se întorc din țările respective au obligația să prezinte un test COVID-19 negativ la urcarea în avion sau autocar. Cei care au un test negativ stau în carantină doar 10 zile. Măsura nu li se aplică celor care, la intrarea în România, fac dovada că sunt vaccinați cu ambele doze sau că în ultimele 90 de zile au avut COVID-19 și s-au vindecat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS