24.7 C
Craiova
luni, 21 iunie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Aproximativ 40.000 de oameni așteptați la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România

Aproximativ 40.000 de oameni așteptați la cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România

Aproximativ 40.000 de persoane sunt aşteptate, în 22 mai, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc – cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România , iar organizatorii au făcut publice, vineri, regulile de participare. Va fi cel mai mare pelerinaj organizat după ridicarea restricțiilor de către guvern.

Participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, că pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, nefiind permis accesul acestora cu curse de autobuz speciale. De asemenea, pelerinii trebuie să poartă masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Organizatorii pun la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

Primarul a precizat că s-a făcut apel la cei care doresc să fie voluntari şi „să ajute pelerinii să găsească locul aranjat pe regiuni, pentru a putea să participe într-o siguranţă şi într-un respect reciproc la acest pelerinaj”, existând intenţia ca 200 de voluntari să fie prezenţi la locul evenimentului.

Carduri de acces

Organizatorii vor emite circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, fiind aşteptat ca numărul participanţilor să fie de aproximativ 40.000 persoane.

Totodată, pentru a nu se crea aglomerație la plecarea de la locul pelerinajului, după liturghie va fi prezentat un spectacol religios, care descrie Drumul Crucii.

„De obicei, acest spectacol a fost prezentat în perioada Paştelui, de data aceasta vom face sus (pe muntele Şumuleu – n.r.), tocmai ca să venim în întâmpinarea multora care ar dori să revadă acest spectacol şi, totodată, ca să ajutăm pelerinii să mai rămână unii dintre ei sus, ca plecarea să fie mult mai descongestionată”, a spus Korodi.

La fel ca şi în alţi ani, mai multe străzi din oraş vor fi închise circulaţiei rutiere, iar comerţul ambulant nu va fi permis, indiferent dacă se desfăşoară pe proprietăţi private sau publice. Vor putea avea activitate comercială doar cei care au magazine sau pensiuni.

„Deci, toate fluxurile au fost în aşa fel organizate să fie cât mai aerisite şi oamenii să aibă acces cât mai facil sus, pe şaua Şumuleului şi să poată şi să plece de acolo”, a mai arătat primarul din Miercurea Ciuc.Puncte de control pentru monitorizarea simptomelor COVID-19.

Organizatorii au mai anunţat că este posibilă participarea cetăţenilor străini, dar nu recomandă acest lucru. Totodată, la locul evenimentului vor exista puncte de control pentru monitorizarea simptomelor COVID-19.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre importanţa evenimentului de la Şumuleu Ciuc, în contextul pandemiei.

„Şumuleu Ciuc este un centru sacru şi credem că Sfânta Maria îi aşteaptă pe toţi cei care au credinţă şi vor să vină alături de ea. Noi credem că în perioada pandemiei societatea s-a dezbinat, încrederea a scăzut în rândul populaţiei, am văzut foarte multe probleme în ultimele luni.

Dar nu trebuie să uităm că bunul Dumnezeu are grijă de noi şi pelerinajul de sâmbăta viitoare care va fi la Şumuleu-Ciuc ne va întări încrederea în Dumnezeu, încrederea în comunitate, în solidaritate, în bunăvoinţă şi în răbdare.

Şi, de aceea, noi aşteptăm pelerinii, dar nu numai cei care vor veni aici, dar şi cei care vor fi în faţa televizorului, vor asculta la radio sau în mediul online şi credem că în suflet ne vom uni, indiferent de religie, de naţionalitate”, a susținut preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Programul ceremoniilor religioase

Rectorul bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, preotul Guia Laurean Hugo, a precizat că în sâmbătă Rusaliilor, la ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va porni, purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu.

Liturghia va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo.
Preotul Guia Laurean Hugo a menţionat că preşedintele Ungariei, Áder János, şi-ar dori să participe la eveniment, acesta fiind prezent aproape în fiecare an la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.

Slujba va fi transmisă online, dar şi de televiziunea Duna din Ungaria şi de Radio Maria.

Anul trecut, pelerinajul obişnuit de pe muntele Şumuleu, care reunea în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19. Slujba de Rusaliile Catolice a avut loc în catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, accesul în interior nefiind permis.

În curtea bisericii s-au adunat totuşi numeroşi credincioşi, iar unii dintre ei au urcat până în şaua muntelui Şumuleu şi au ascultat de acolo slujba de Rusalii, în faţa altarului în aer liber, de la care nu oficia niciun preot.
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

F1 / De neoprit! Max Verstappen a câştigat şi...

Olandezul Max Verstappen (Red Bull Racing) s-a impus, duminică,...

ȘTIRI GdS

România: Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2

Un număr de 26 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate 9.429 de...

Ajutoare de 1,2 milioane Euro pentru producătorii români de...

Producătorii români de plante aromatice pot obține de la stat ajutoare de minimis de 1,2 milioane de euro în total, conform unei hotărâri de...

Noua înșelătorie de pe WhatsApp

O nouă înșelătorie circulă pe WhatsApp, una dintre cele mai utilizate aplicații de mesagerie de la nivel mondial. Iată ce trebuie să știi dacă...

Germania vrea un nou pact UE privind migrația

Germania susţine ''pe deplin'' un nou pact al Uniunii Europene (UE) privind migraţia care promovează redistribuirea refugiaţilor şi împărţirea poverii financiare, afirmă ministrul de...
00:00:37

VIDEO. Două clădiri s-au prăbușit în Bordeaux

Trei persoane au fost rănite, iar una dintre ele se află în stare gravă, după ce două clădiri din centrul oraşului Bordeaux (sud-vestul Franţei)...

Marți începe Evaluarea Națională. Ce trebuie să știe elevii

Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) se va desfășura în perioada 22 iunie – 4 iulie 2021. Un număr de...