14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranța: Parlamentul a aprobat „permisele de sănătate” pentru persoanele vaccinate

Franța: Parlamentul a aprobat „permisele de sănătate” pentru persoanele vaccinate

Parlamentarii opoziției din Franța au acuzat guvernul că a deschis „cutia Pandorei” după ce Adunarea Națională a aprobat utilizarea „permiselor de sănătate” Covid care ar permite oamenilor să participe la evenimente mari, precum festivaluri.

Inițial, menite ca un document pentru persoanele care pleacă sau intră în țară, permisele ar servi drept dovadă că o persoană a fost vaccinată, a fost testată negativ pentru Covid-19 sau s-a recuperat după infectare. Ministrul Economiei Digitale, Cédric O, a declarat că vor fi calea prin care Franța ar putea redeschide locații mari, adăugând: „Dacă nu am avea permisul de sănătate, ar trebui să așteptăm mult mai mult”. Între timp, ministrul Sănătății, Olivier Véran, a asigurat că permisele nu vor fi necesare pentru evenimentele cu mai puțin de 1.000 de persoane.

Unii parlamentari – critici dure

Cu toate acestea, proiectul de lege a făcut obiectul unor critici acerbe din partea deputaților care avertizează că este „o condiție a libertății” care va duce doar la discriminare. Deputații din dreapta și stânga politică au susținut că formularea proiectului de lege este prea vagă și imprecisă și au cerut mai multă claritate, potrivit RFI.

„Am votat împotriva permisului de sănătate”, a declarat Nicolas Dupont-Aignan, de la extrema dreaptă Debout La France (France Rises Up), într-o postare pe Twitter. „Din păcate, am fost târâți în urmărirea digitală permanentă de nebunia distructivă a majorității (guvernamentale). Deschide cutia Pandorei”.

Între timp, Eric Coquerel, din partidul de extremă stânga La France Insoumise (Unbowed France), a declarat: „Ni se spune că acest proiect de lege va gestiona ieșirea din criza sănătății, totuși este cea mai coercitivă măsură de control de la începutul crizei”.

Deputații francezi au criticat dur proiectul de lege, asta pentru că au considerat că acesta ridică foarte multe întrebări care au rămas fără răspuns și ar reprezenta o măsură controversată.

Președintele Emmanuel Macron a declarat în mai multe rânduri că certificatul de vaccinare va fi un instrument cheie în vederea relaxării măsurilor, asta pentru că le-ar permite oamenilor să arate că s-au vaccinat sau că au rezultate negative la testul Covid-19.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS