14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCancelarul austriac Sebastian Kurz, anchetat de procurorii anticorupție

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, anchetat de procurorii anticorupție

Procurorii anticorupție austrieci îl anchetează pe cancelarul Sebastian Kurz în legătură cu o posibilă mărturie falsă făcută în fața unei comisii parlamentare ce investighează așa-numitul „scandal Ibiza” ce a dus la căderea unui guvern anterior, informează Hotnews.ro.

Kurz a anunțat în timpul unei conferințe de presă organizate în grabă miercuri că el și șeful său de cabinet au fost înștiințați de investigație, adăugând că „știam că exista o obligație legală de a spune adevărul în fața comisiei și, prin urmare, bineînțeles că am răspuns cu adevărul”.

Kurz și membrii partidului său s-au confruntat cu legiuitorii opoziției ce fac parte din comisia de anchetă care a investigat mai multe subiecte printre care și acuzații de nepotism în numirile la companii deținute de stat.

O nouă lovitură pentru partid

Comisia a făcut cercetări inclusiv asupra numirii în 2019 a loialistului conservator Thomas Schmid în funcția de director executiv al OBAG, holdingul care gestionează participațiile statului austriac în numeroase companii, printre care și OMV.

Mesaje text examinate de comisie arată că Kurz i-a spus lui Schmid că va obține „tot ce ți-ai dorit”.

Procurorii Direcției pentru Probleme Economice și Corupție au confirmat investigația în curs cu privire la Kurz, notând într-un comunicat că: „Este în legătură cu acuzațiile că o afirmație falsă a fost făcută în fața comisiei de anchetă Ibiza”.

Deși Kurz și partidul său au un avans considerabil în sondajele de opinie, investigația va da o nouă lovitură guvernului său după ce locuința ministrului de finanțe Gernot Bluemel a fost percheziționată de polițiști în luna februarie ca parte a unei investigații de luare de mită și corupție.

Bluemel respinge acuzațiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS