12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎmpușcarea ursului Arthur a ajuns în marile publicații americane

Împușcarea ursului Arthur a ajuns în marile publicații americane

Uciderea unui urs de talie mare din România de către un membru al familiei regale din Liechtenstein a stârnit un val de indignare în această țară sud-europeană care, în anul 2016, a interzis oficial vânătoarea exemplarelor-trofeu, dar care permite vânarea unor urși despre care se crede că ar crea probleme. Permisele de vânătoare pentru asemenea urși pot costa mai multe mii de dolari, scrie The New York Times.

Vânarea ursului, survenită în luna martie, a fost dezvăluită în această săptămână, după ce două organizații ecologiste l-au acuzat pe prințul Emanuel von und zu Liechtenstein că a vânaat ursul, pe nume Arthur, într-o zonă protejată din Munții Carpați. Poliția Română a deschis o anchetă penală cu privire la moartea lui Arthur, una dintre principalele acuzații fiind aceea de braconaj, potrivit G4Media.ro.

Deși prințului, care locuiește în Austria, i s-a eliberat un permis de către ministerul român al Mediului, permis care avizează vânarea unei ursoaice cu pui care a provocat pagube în diverse gospodării, el este acuzat că în schimb l-ar fi omorât pe Arthur.

Tentativele de a contacta biroul (de presă al) prințului au rămas fără răspuns

Tentativele de a contacta biroul (de presă al) prințului au rămas fără răspuns. La începutul săptămânii, biroul a declarat pentru Agenția France Presse că nu știe nimic despre această problemă care, în opinia sa, era una ‘privată și de interes personal’.

Într-o declarație de presă, Gabriel Păun, președintele Agent Green, o organizație ecologistă din România, a spus că Arthur, în vârstă de aproximativ 17 ani, era cel mai mare urs existent în România, fiind, probabil, și cel mai mare urs din Uniunea Europeană.

Păun s-a întrebat cum ar fi putut prințul să îl confunde pe Arthur, care trăia în adâncurile pădurii, cu o ursoaică, mult mai mică. “Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci a venit pentru ca mai apoi să își expună acasă un trofeu pe perete”, a spus el.

Într-un interviu televizat, transmis joi seara, ministrul român al mediului, Tanczos Barna, a declarat că ministerul său a interzis oricărui for să elibereze permise de vânătoare autorizată a urșilor, cu excepția membrilor organizației de vânătoare care ar fi depus o asemenea cerere. Decizia ar fi împiedicat efectiv vânzarea unor permise de vânătoare din România a unor vânători din afara țării.

România deține cea mai mare populație de urși bruni din Uniunea Europeană

România deține cea mai mare populație de urși bruni din Uniunea Europeană, unde specia este strict protejată, în pofida faptului că între urși și comunitățile rurale s-au semnalat deseori incidente. Oficial, numărul urșilor din România se ridică la 6000 de exemplare, dar, joi seara, Tanczos a spus că în țară ar trăi peste 7000 de urși.

România a interzis vânarea unor animale-trofeu în 2016

România a interzis vânarea unor animale-trofeu în 2016, dar eliberează permise pentru vânarea urșilor care pun în pericol viața  oamenilor și gospodăriile, însă numai ca ultimă soluție, după ce toate celelalte opțiuni vizând relocarea acestor animale au dat greș. Din documentele oficiale reiese că, în luna martie, Prințului Emanuel i s-a eliberat un permis de patru zile, permis care se presupune că l-ar fi costat $8.500.

Deși asociațiile vânătorilor ajută la menținerea sub control a urșilor periculoși, există temeri că sistemul actual este ineficient și poate fi ușor încălcat.

Există mari probleme în privința documentelor justificative legate de această recentă vânătoare

Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu din România, a declarat că există mari probleme în privința documentelor justificative legate de această recentă vânătoare.

“20 de zile la  rând, ei au tot susținut că au văzut un urs care provoca multe pagube“, a spus el, referindu-se la organizația de vânătoare care eliberase permisul folosit de grupul prințului, adăugând că “ lipsesc orice dovezi, orice fotografie sau fotografii. Actele acelea sunt întocmite fără nicio dovadă la obiect, există doar un raport potrivit căruia, timp de 20 de zile, un urs a venit aici și a provocat pagube“.

Alții consideră și ei că există niște probleme mai mari legate de sistemul de eliberare a permiselor.

”Începând cu a doua jumătate a anului 2017, mare majoritate a permiselor au fost eliberate de fapt pentru vânarea trofeelor, fiind justificate prin invocarea pagubelor provocate de animale”, a declarat Csaba Domokos, un expert în urși din partea Grupului Milvus, o organizație de conservare, el referindu-se la permisele speciale.

“În majoritatea cazurilor, urșii care ajung să fie împușcați nu au nimic de-a face cu pagubele din cauza cărora au fost eliberate permisele”, afirmă el.

Multe dintre pagubele semnalate pe diverse proprietăți sunt provocate de ursoaice cu pui

Domokos a mai spus că multe dintre pagubele semnalate pe diverse proprietăți sunt provocate de ursoaice cu pui, dar vânătorilor nu le place să vâneze ursoaice, mai ales dintre cele cu pui, așa că deseori susțin că urșii masculi sunt cei care provoacă pagubele și îi vânează.

“Este cel mai puțin probabil ca urșii mari să fie cei care creează asemenea probleme pentru că, altfel, ei n-ar mai fi putut ajunge la o asemenea mărime”, a declarat el.

The Washinton Post: Un prinț din Liechtenstein e acuzat că a braconat cel mai mare urs al Europei

La 17 ani, ursul brun numit Arthur e posibil să fi fost cel mare din Europa. Însă ecologiștii admit că e greu de știut cu certitudine – în definitiv nu e ca și cum urșii continentului s-ar alinia an de an pentru a fi măsurați.

S-ar putea dovedi că mărimea remarcabilă a lui Arthur are și o dimensiune politică neașteptată. Un tânăr prinț din micul stat Liechtenstein e acuzat că a ucis ursul în cursul unei vânători pentru trofee în România, iar statul a deschis o anchetă pentru a stabili dacă a făcut-o ilegal. Între timp premierul României e criticat fiindcă a minimalizat incidentul, susținând că există și urși mai mari.

România a interzis vânătoarea pentru trofee, dar permite excepții

Căminul celei mai mare populații de urși din UE, care constituie și un motiv de mândrie națională, România a interzis vânătoarea pentru trofee, dar permite excepții atunci când urșii amenință oameni sau ucid animale de fermă. Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein primise un permis pentru a vâna o ursoaică ce amenința de o vreme un sat din Munții Carpați, conform asociațiilor ecologiste. Dar nu se știe cum, Arthur, care trăia într-o rezervație naturală învecinată, a ajuns să fie ucis în locul ei.

„Avem de-a face cu un joc de braconaj, din momentul ce au împușcat ursul greșit”

„E clar că prințul n-a venit să rezolve problema localnicilor, ci să ucidă ursul și să ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a și-l atârna pe perete”, a afirmat într-un comunicat Gabriel Păun, președintele ONG-ului ecologist român Agent Green. „Avem de-a face cu un joc de braconaj, din momentul ce au împușcat ursul greșit.”

Prințul de 32 de ani, care trăiește într-un palat din Austria și e cel de-al 16 în linia de succesiune a monarhiei din Liechtenstein, a refuzat în mare măsură să comenteze despre excursia sa din martie la vânătoare.

„Personal, nu vreau să fiu implicat în această discuție în nici un fel”

„Personal, nu vreau să fiu implicat în această discuție în nici un fel” – a fost singurul său răspuns public, acordat ziarului elvețian Blick.

Casa regală a Lichtensteinului n-a răspuns pe moment solicitării de a comenta.

Garda Națională de Mediu a României a lansat în aprilie o anchetă

Garda Națională de Mediu a României a lansat în aprilie o anchetă, descoperind că a fost omorât un urs mascul, nu o femelă, și că anumite documente cruciale au dispărut. Documente guvernamentale consultate de Associated Press arată că prințul a „recoltat” ursul brun de 17 ani după ce plătise echivalentul a vreo 8.400 de dolari și obținuse un permis de vânătoare valabil patru zile.

Ecologiștii îl monitorizau pe Arthur de nouă ani

Ecologiștii îl monitorizau pe Arthur de nouă ani, a declarat Agent Green. În această perioadă el a rămas ascuns în adâncul pădurii și nu a încercat vreodată să intre în contact cu oamenii, spune aceeași asociație.

Activiștii se întreabă cum a putut un vânător experimentat să confunde un mascul masiv cu o femelă. „Măsurătorile cadavrului arată că Arthur avea 593 de puncte din 600, care e maximul posibil în industria vânătorilor de trofee. Eu nu am mai auzit până acum de un asemenea scor-record”, a declarat Păun.

Premierul român Florin Cîțu a încercat miercuri să atenueze controversele

Premierul român Florin Cîțu a încercat miercuri să atenueze controversele, declarând presei că „nu toate informațiile din spațiul public sunt corecte” și că „se pare că nu era cel mai mare urs”. Dar acest lucru nu i-a oprit pe românii furioși să umple pagina de TripAdvisor a castelului austriac al prințului cu mii de recenzii de o stea, cu textul „Arthur, România”.

Ecologiștii afirmă că incidentul demonstrează că România are nevoie de mai multă protecție pentru urșii ei și că de lacuna legislativă care le permite oamenilor să vâneze „urși-problemă” se poate abuza mult prea ușor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS