17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSummit european la Porto, temele majore și angajamente asumate: Drept la recalificare și la educație până la pensionare, salariu minim european

Summit european la Porto, temele majore și angajamente asumate: Drept la recalificare și la educație până la pensionare, salariu minim european

Membrii Consiliului European au adoptat, sâmbătă, Declarația de la Porto cu privire la chestiuni sociale și care prezintă viziunea lor pentru tranziția digitală, verde și echitabilă a Europei.

Liderii UE au promis în cadrul Summitului de la Porto să ajute oamenii să depășească loviturile economice produse de pandemie și să reziste în fața provocărilor generate de noile politici ecologice și digitale – în parte prin recunoașterea dreptului la învățare continuă și recalificare pentru lucrătorii cu meserii ”scoase din uz”, conform site-ului: cursdeguvernare.ro.

Teoretic, inițiativa susținută de lideri la ”summitul social” organizat la Porto ar extinde dreptul universal la educație de bază până la vârsta de pensionare- o recunoaștere a realității că școala secundară nu mai este suficientă în lumea turbulentă a economiilor în schimbare, globalizate și digitalizate.

Salariu minim european, o confruntare nord – sud

Subiectul salariului minim a mai fost pe agenda de discuție a liderilor UE care s-au întâlnit vineri în Portugalia. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat necesitatea de a se găsi o modalitate pentru ca angajații să poată primi un salariu decent din care să poată trăi.

Ţările din sud, precum Franţa, Italia, Spania şi Portugalia, sunt în favoarea armonizării salariilor minime. Dar ţările din nord, care ţin la modelul lor performant de negociere colectivă, precum şi cele din est, care se tem să îşi piardă competitivitatea, se opun cu fermitate.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre proiectele legislative în desfăşurare la Bruxelles care încearcă să protejeze mai bine lucrătorii și să impună o convergenţă ascendentă a salariilor minime în UE.

Peste 20 de milioane de europeni trăiesc în sărăcie

Olivier De Schutter, raportorul special al ONU pentru drepturile omului, a atras atenţia asupra faptului că 700.000 de persoane din Europa dorm pe stradă în fiecare noapte şi că peste 20 de milioane de lucrători trăiesc în sărăcie din cauza creşterii formelor de muncă temporară, în special pe noile platforme digitale.

Locurile de muncă și combaterea sărăciei, pe lista de discuții de sâmbătă

Summitul continuă sâmbătă, când se aşteaptă ca cele 27 de state să susţină “planul de acţiune” al Comisiei Europene ce prevede trei obiective până în 2030: creşterea ratei ocupării forţei de muncă la 78%, instruirea anuală a cel puţin 60% din adulţi şi reducerea cu 15 milioane a numărului persoanelor cu risc de sărăcie sau excluziune socială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS