10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate8 mai, Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

8 mai, Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

La 8 mai este marcată Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. A fost instituită prin Legea 23/2015 pentru promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale.

Egalitatea între femei şi bărbaţi este parte integrantă a obiectivelor Uniunii Europene. Legislaţia, jurisprudenţa şi modificările aduse tratatelor, de-a lungul timpului, au contribuit la consolidarea acestui principiu şi la implementarea sa în spaţiul comunitar. Egalitatea între femei şi bărbaţi este promovată de UE prin art. 2 şi 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, obiectivele legate de nediscriminare fiind consacrate şi la articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale.

Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi
Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

În plus, articolul 8 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene specifică faptul că este responsabilitatea Uniunii Europene de a elimina inegalităţile şi de a promova egalitatea între bărbaţi şi femei la nivelul tuturor activităţilor. În Declaraţia nr. 19 anexată la Actul final al Conferinţei interguvernamentale care a adoptat Tratatul de la Lisabona, Uniunea Europeană şi statele membre s-au angajat să combată toate formele de violenţă domestică şi să adopte toate măsurile necesare pentru a preveni şi reprima aceste acte, precum şi pentru ajutorarea şi protejarea victimelor. Încă din 1957, Articolul 119 al Tratatului de la Roma promova egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în ce priveşte remunerarea pentru activităţile depuse.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre inegalitatea de gen și combaterea discriminarii cu prilejul Zilei Naționale a Egalității de Șanse între femei și bărbați. La rândul său,Florin Cîțu a transmis un mesaj de Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în România, în care a afirmat că susține egalitatea între sexe, dacă mai există inechităţi în accesul în funcţiile de conducere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS