27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate65% dintre români consideră că un vaccin anti-COVID este unica modalitate de a depăși pandemia

65% dintre români consideră că un vaccin anti-COVID este unica modalitate de a depăși pandemia

65% dintre români consideră că un vaccin anti-COVID este unica modalitate de a pune capăt pandemiei, iar jumătate dintre cei chestionați nu înțeleg de ce oamenii ezită să se vaccineze, relevă un sondaj Eurobarometru dat publicităţii vineri.

Când se gândesc la vaccinarea împotriva COVID-19, românii apreciază în proporție de 67% că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate, testate și autorizate prea repede pentru a fi sigure. De asemenea, 72% dintre români consideră că acestea ar putea avea efecte secundare pe termen lung pe care nu le cunoaștem încă, se arată în raport.

„Cu toate acestea, majoritatea românilor consideră că un vaccin este unica modalitate de a pune capăt pandemiei, procentul fiind de 65% față de 70% în UE.

Românii cred în proporție de 77% că UE joacă un rol-cheie în a garanta accesul la vaccinuri

Românii cred în proporție de 77% că UE joacă un rol-cheie în a garanta accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 în țară”, potrivit Eurobarometrului.

Circa jumătate dintre români declară că nu înțeleg de ce oamenii ezită să se vaccineze, proporția fiind de 53% față de 56% în UE. Ca disponibilitate pentru a fi vaccinați, declară că ar face acest lucru mai degrabă mai târziu (36%) sau cândva în cursul anului 2021 (23%). 45% dintre europeni își doresc să se vaccineze cât mai curând posibil sau au făcut-o deja.

La finalului lui 2020, un procent redus de români și europeni declarau că s-au vaccinat deja – în România 5%, în UE 3%..

57% dintre români se declară nemulțumiți de măsurile luate în vederea combaterii pandemiei

În prezent circa patru din zece români și europeni consideră că principala problemă cu care se confruntă țara și Uniunea Europeană este sănătatea.

57% dintre români se declară nemulțumiți de măsurile luate în vederea combaterii pandemiei de coronavirus de către Guvern, similar cu media europeană – 56%. Țările ai căror cetățeni sunt printre cei mai mulțumiți de măsurile propriilor guverne sunt Danemarca (79%), Luxemburg (73%) și Olanda (71%).

60% dintre români consideră că restricțiile impuse au fost justificate

Pe de altă parte, 60% dintre români consideră că restricțiile impuse au fost justificate.

În contextul pandemiei, 41% dintre românii declară că au făcut față cu destulă dificultate măsurilor restrictive, în special în ce le privește pe cele de limitare a deplasărilor.

81% dintre români consideră că acestea vor fi serioase

Din punct de vedere financiar, 62% dintre români consideră că pandemia de coronavirus are consecințe serioase pentru ei personal, cu mult peste media europeană – 43%. Cât despre consecințele economice asupra țării, 81% dintre români consideră că acestea vor fi serioase, fiind cea mai mică medie înregistrată la nivel european.

Părerile românilor referitoare la momentul în care se va redresa economia României de pe urma impactului pandemiei de coronavirus sunt împărțite: 44% dintre ei cred că se va întâmpla în 2023 sau mai târziu, iar 24% dintre ei cred că se va întâmpla în 2022.

Despre Uniunea Europeană și măsurile luate de aceasta în lupta cu pandemia de coronavirus, 57% dintre români se declară mulțumiți, peste media UE – 43%, și consideră că prioritatea Uniunii în răspunsul său la pandemie ar trebui să fie dezvoltarea unei politici europene de sănătate. În schimb, majoritatea cetățenilor europeni pun pe primul loc, ca prioritate a UE, asigurarea accesului rapid la vaccinuri sigure și eficiente pentru toți cetățenii.

Majoritatea românilor (65%) au încredere că UE va lua, în viitor, deciziile corecte necesare

În legătură cu răspunsul dat pandemiei, majoritatea românilor (65%) și europenilor (59%) au încredere că UE va lua, în viitor, deciziile corecte necesare.

Atunci când se gândesc la consecințele pandemiei de coronavirus, 79% dintre români sunt de acord că UE ar trebui să beneficieze de mijloacele necesare pentru a gestiona mai bine în viitor crizele de acest gen.

Planul de redresare NextGenerationEU este considerat eficient de doar 60% dintre români

Pe de altă parte, planul de redresare NextGenerationEU este considerat eficient de doar 60% dintre români. Cetățenii europeni cu cea mai mare încredere în eficiența planului sunt cei din Malta (83%) și Irlanda (77%), la polul opus situându-se francezii (45%) și finlandezii (42%).

Despre situația economiei românești, 26% dintre români o evaluează că fiind bună (valoare în scădere cu 9pp față de anul precedent, fiind în prezent la un nivel similar cu cel din 2018).

Referitor la situația locurilor de muncă, doar unul din patru români este de părere că aceasta este satisfăcătoare la nivelul întregii țări, potrivit Eurobarometrului.

Majoritatea românilor se declară în favoarea unei politici comune în domeniul energiei

Majoritatea românilor se declară în favoarea unei politici comune în domeniul energiei (65%), migrației (64%), relațiilor externe (73%), apărării și securității (72%) sau extinderii (65%). De asemenea, ei susțin ideea unei Uniuni economice și monetare (55% vs 70% pentru UE27) sau a unei piețe digitale unice (56% vs 65% pentru UE-27).

Circa șase din zece români consideră că înțeleg cum funcționează UE (62%) și sunt de acord că mai multe decizii ar trebui luate la nivelul Uniunii (66%).

71% dintre români declară că se simt cetățeni europeni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS