11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAl Qaeda amenință că războiul este departe de a se fi încheiat

Al Qaeda amenință că războiul este departe de a se fi încheiat

Se împlinesc 10 ani în acest weekend de când Osama Bin Laden,cel care a pus a cale atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, a fost ucis de americani în cadrul unei operațiuni derulate de trupele speciale Seal Team 6. Numele său și al rețelei sale teroriste Al Qaeda a ajuns să definescă o nouă eră, declanșând cel mai lung război al Americii împotriva terorii. Războiul SUA este pe cale de a fi încheiat după ce președintele Joe Biden a anunțat retragerea trupelor din Afganistan până la a 20 a comemorare a atacurilor. Trupele aliaților NATO vor fi și ele retrase. Însă Al Qaeda amenință că războiul este departe de a fi încheiat.

Într-un interviu exclusiv pentru CNN, acordat prin intermediari, un oficial al Qaeda a spus că ”războiul împotriva SUA va continua pe alte fronturi în cazul în care americanii nu se retrag din întreaga lume islamică”.

În trecut, notează CNN, oficali ai grupării teroriste au răspuns foarte rar întrebărilor, optând în schimb să se ascundă în spatele mesajelor de propagandă, evitând astfel orice tentativă de a fi chestionați.

Nu este încă clar de ce au ales să vorbească acum.

Expertul în probleme de terorism Paul Cruickshank, redactor-șef al publicației de specialitate Sentinel -West Point’s CTC, a analizat răspunsurile oferite CNN și a ajuns la concluzia că liderii organizației teroriste s-ar putea simți încurajați de decizia Administrației Biden de a se retrage din Afganistan, dar, în același timp, ar putea încerca să distragă atenția de la pierderile majore pe care le-au înregistrat în ultimul timp.

În răspunsul acordat CNN, un purtător de cuvânt al organizației le-a mulțumit talibanilor din Afganistan pentru că ”au ținut vie lupta împotriva Americii” și ”au oferit protecție camarazilor de arme, mulți dintre jihadiști luptând cu succes pe fronturile războiului în diferite zone ale lumii islamice pentru mult timp”.

Contactați în legătură cu retragerea trupelor din Afganistan, reprezentanți Al Qaeda au sugerat că talibanii nu ar fi tocmai onești cu Administrația Biden, iar retragerea trupelor s-ar putea baza pe o ”farsă”.

CNN a contactat și partea talibanilor pentru a comenta cu privire la relația pe care o are cu Al Qaeda, însă aceasta a refuzat să răspundă.

Un alt expert citat de CNN, Peter Bergen, autor al mai multor cărți despre Osama Bin Laden, ssusține că versiunea oferită de comentariile al Qaeda pare autentică și confirmă ceea ce ONU atrăgea atenția de ceva vreme: Talibanii s-au consultat regulat cu al Qaeda pe durata negocierilor cu SUA, dând asigurări că vor ”onora legăturile lor istorice„ cu gruparea teroristă.

Pe de altă parte, în răspunsurile acordate CNN al Qaeda a pretins că nici nu este interesată să folosească Afgansitanul pentru lansarea unor viitoare operațiuni, fiindcă nu mai are nevoie să o facă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS