5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulgaria a expulzat un diplomat rus

Bulgaria a expulzat un diplomat rus

Bulgaria a anunțat joi expulzarea unui diplomat rus, după ce procurorii de la Sofia au anunțat posibila implicare a șase cetățeni de naționalitate rusă în patru explozii care au avut loc la depozite de muniție și fabrici de armament în perioada 2011-2020, informează Hotnews.

La o întâlnire cu ambasadorul rus de la Sofia, ministrul de externe Ekaterina Zaharieva a cerut Moscovei cooperare în ancheta derulată de parchetul general cu privire la explozii și la tentativa de otrăvire a traficantului de arme Emilian Gebrev, informează Reuters.

Rusia a anunțat că va răspunde deciziei de expulzarea a diplomatului rus.

Procurorii bulgari suspectează șase ruși de implicare într-o serie de explozii care au avut loc la fabrici de muniție și armament de pe teritoriul său, scrie The Moscow Times.

Purtătorul de cuvânt al procurorului general Siika Mileva a precizat că cele patru incidente care au avut loc în urmă cu un deceniu ar putea avea legătură cu tentativa de otrăvire a traficantului de arme Emilian Gebrev, din 2015, relatează agenția de presă bulgară.

Armele și muniția din fabricile respective erau destinate Ucrainei şi Georgiei

Trei ruși suspectați că lucrează pentru serviciul de informații al armatei ruse sunt căutați în legătură cu otrăvirea lui Gebrev, a mai precizat purtătorul de cuvânt într-o conferință de presă. Alți trei ruși s-ar fi aflat în Bulgaria atunci când a avut loc tentativa de otrăvire și exploziile (una s-a produs în 2011, alte două în 2015 și încă una anul trecut).

Armele și muniția depozitate la fabricile respective erau destinate exporturilor în Ucraina sau Georgia, mai relatează agenția de presă citând procuratura.

Precizările vin în contextul tensiunilor dintre Rusia și mai multe state europene după ce Praga a ordonat majorității personalului diplomatic rus să părăsească țara pe fondul dezvăluirilor că Moscova ar fi în spatele exploziei din 2014 care a produs două victime la un depozit de muniție din această țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS