12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA început retragerea militarilor NATO din Afganistan

A început retragerea militarilor NATO din Afganistan

Retragerea din Afganistan a contingentelor angajate în cadrul Misiunii NATO ”Resolute Support” a început în mod ”coordonat” și au fost luate toate măsurile în vederea asigurării securităţii, a declarat joi un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice pentru AFP.

„Retragerea a început. Va fi un proces ordonat, coordonat și deliberat. Siguranța trupelor noastre va fi o prioritate absolută la fiecare pas al drumului și luăm toate măsurile necesare pentru a ne pune personalul în siguranță”, a subliniat el.

Acest oficial, care a solicitat anonimatul, nu a specificat însă numărul de soldați sau termenele limită pentru fiecare dintre țările implicate.

„Orice atac al talibanilor în timpul retragerii va face obiectul unui răspuns puternic”, a spus el. „Ne așteptăm ca retragerea noastră să fie finalizată în câteva luni.”

Aliații au decis la mijlocul lunii aprilie să înceapă să-și retragă contingentele până la 1 mai.

România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan, afirmă ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, după participarea, pe 14 aprilie, la reuniunea extraordinară comună a miniştrilor de externe şi miniştrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferinţă.

„Urmare discuţiilor aliate, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii”, a scris ministrul Apărării pe pagina sa de Facebook.

Președintele SUA, Joe Biden, a considerat că obiectivul misiunii a fost „îndeplinit” și a prevăzut ca retragerrea trupelor americane să se încheie pe 11 septembrie, o dată simbolică, deoarece americanii și NATO au intervenit împotriva Al-Qaeda în Afganistan după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS