9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiocolata scade riscul de AVC şi infarct

Ciocolata scade riscul de AVC şi infarct

Ciocolata este probabil cel mai iubit aliment de pe planetă. Cine poate rezista unei bucăţele de ciocolată? Vestea bună e că nici nu trebuie să te simţi vinovat când mănânci câteva pătrăţele de ciocolată neagră, ba dimpotrivă. Puţină ciocolată zilnic ne poate aduce atât fericire, cât şi sănătate.

Reduce riscul de infarct

Un consum moderat de ciocolată neagră diminuează riscul îmbolnăvirii inimii în cazul persoanelor sănătoase. Consumul de ciocolată reduce uşor tensiunea arterială, ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi creşte flexibilitatea arterelor. În urma unor studii s-a constat că peroanele care au consumat ciocolată neagră timp de trei luni au prezentat un risc minim de infarct. Medicii susţin că ciocolata neagră protejează inima, însă doar atunci când este consumată în cantităţi moderate. În plus, datorită vitaminei B3 existentă în ciocolată, se reduce depunerea de grăsimi pe artere.

Unele studii au aratat că la subiecţii care au consumat ciocolată de câteva ori pe săptămână riscul de a suferi de atac de cord s-a redus cu 37%, iar riscul de atac cerebral a scazut cu 29%. De asemenea, s-a constatat ca polifenolii din ciocolată au un rol important în reglarea nivelului de colesterol din sânge, prin scăderea nivelului de colesterol “rău” (LDL) şi creşterea nivelului de colesterol “bun” (HDL).

Beneficii asupra creierului

Consumul de ciocolată are un efect pozitiv asupra creierului şi a bunei sale funcţionalităţi, prin creşterea fluxului sanguin la nivelul acestui organ. Ciocolata contribuie şi la îmbunătăţirea funcţiei cognitive la persoanele în vârstă, prin reducerea efectelor negative produse de Alzheimer, prin stimularea memoriei şi împiedicarea procesului de degradare a acesteia. Ciocolata ajută şi la îmbunătăţirea performanţei şcolare la copii.
Într-un studiu realizat în Marea Britanie, la 90 de minute după consumul de ciocolată neagră, participanţii s-au descurcat mai bine la testele logice decât ceilalţi. Efectul se păstrează chiar şi la persoanele trecute de 70 de ani.

Scade riscul de accident vascular

Cercetători de la Universitatea din Aberdeen au declarat că un consum mai mare de ciocolată suferă mai puţin de boli cardiovasculare. Conform studiului lor, un consum crescut de ciocolată de până la 100 de grame pe zi este asociat cu un risc mai mic de boli coronariene şi de accident vascular cerebral. Conţinutul ridicat de cacao din ciocolata neagră are proprietăţi anticoagulante, scăzând vâscozitatea sângelui.

Ţine la distanţă complicaţiile din timpul sarcinii

Una dintre posibilele complicaţii apărute uneori în timpul sarcinii se numeşte preeclampsie, care se traduce într-o tensiune arterială crescută după cea de-a douăzecea săptămână de sarcină. S-a constatat că o componentă a ciocolatei, teobromina, are proprietatea de a întări inima şi de a dilata arterele, reducând cu 40% riscul apariţiei acestei complicaţii.

Ne face mai fericiţi

Reduce stresul şi ne face mai fericiţi Ciocolata conţine magneziu, un important mineral în lupta cu stresul. Ca atare, consumul moderat de ciocolată reduce stresul, creşte încrederea de sine si creşte energia. Efectul ciocolatei asupra stării de spirit a fost comparat cu starea de îndrăgosteală. Ciocolata duce la eliberarea endorfinelor, aceeaşi substanţă secretată de corpul uman atunci când o persoană este îndrăgostită.

Specialiştii spun că 40 de grame de ciocolată neagră pe zi reduc semnificativ hormonul stresului. Persoanele anxioase beneficiază şi ele de pe urma ciocolatei, manifestând o îmbunătăţire a stării de spirit.

Pentru a ne bucura de beneficiile sale, trebuie să consumăm acest aliment responsabil. Specialiştii recomandă 2-3 bucăţele de ciocolată, în prima parte a zilei, de 2-3 ori pe săptămână, pentru a evita creşterea ponderală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS