15.6 C
Craiova
miercuri, 9 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate122 de foști parlamentari își cer înapoi pensiile speciale, în instanță

122 de foști parlamentari își cer înapoi pensiile speciale, în instanță

122 de foști deputați și senatori își vor pensiile speciale înapoi, la două luni de când au fost abrogate. Conform G4Media.ro, au depus acțiuni în instanță și au apelat la cei mai cotați avocați care să îi reprezinte în procesele deschise împotriva statului. 

În ultimele două zile, în 20 de instanțe din țară au fost depuse acțiuni de către 122 de foști parlamentari prin care își cer înapoi pensiile speciale. Printre aceștia se numără și Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Victor Paul Dobre, Puiu Hasotti, Ion Ariton și Ioan Oltean.

La Bistriţa-Năsăud, 7 foști parlamentari au decis să acţioneze în instanţă Parlamentul României şi îşi cer pensiile speciale înapoi, acţiunea fiind înregistrată pe rolul tribunalului judeţean în cursul zilei de miercuri. Aceştia cer să se constate nulitatea ordinelor în baza cărora nu mai primesc pensii speciale.

Printre aceştia se numără fostul preşedinte al PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, dar şi alţi doi foşti lideri de organizaţii judeţene de partid şi foşti prefecţi – Viorel Pupeză (PSD) şi Ioan Ţintean (ALDE). Ceilalţi patru sunt Viorel Ilişiu, Emil Rus, Emil Scurtu şi Ioan Sonea.

Ioan Oltean: o lege nu poate să acţioneze retroactiv

Cel mai longeviv parlamentar de Bistriţa-Năsăud, fostul deputat Ioan Oltean, care a avut şase mandate în Parlament, a declarat joi, pentru Agerpres, că indemnizaţia lunară pe care o primea se ridica la 10.000 de lei şi că, în opinia sa, o lege nu poate să acţioneze retroactiv.

„Am contestat ordinul prin care s-a dispus încetarea plăţii acelei indemnizaţii pentru limită de vârstă. Eu am şase mandate, iar suma era de 10.000 de lei – asta e suma maximă de care beneficiază cei care au de la trei mandate în sus. Noi atacăm un ordin, pentru că în temeiul unei legi s-a emis un ordin prin care s-a aprobat indemnizaţia, şi în temeiul altui ordin, care s-a emis în temeiul altei legi, s-a sistat plata. În opinia mea, este vorba de neretroactivitate: o lege nu poate să retroactiveze, se spune clar şi în Dreptul constituţional, şi în Dreptul civil, legea nu produce efecte retroactive”, a precizat Oltean.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, calitatea de pârât în acest dosar înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud o au Camera Deputaţilor, Senatul şi secretarii generali ai celor două Camere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS