10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNavalnîi, amenințat că va fi hrănit cu forța dacă nu iese din greva foamei

Navalnîi, amenințat că va fi hrănit cu forța dacă nu iese din greva foamei

Autorităţile ruse ameninţă că îl vor hrăni forţat pe disidentul Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei în penitenciar, afirmă avocaţii opozantului rus, informează hotnews.

„Observând severitatea efectelor grevei foamei, conducerea penitenciarului ameninţă că îl va hrăni forţat zilnic. Aleksei Navalnîi a fost transferat înapoi de la secţia medicală în penitenciar. Medicul nu îl poate vedea”, afirmă avocaţii lui Alexei Navalnîi într-un mesaj postat pe contul de Twitter al disidentului.

Avocaţii precizează că Navalnîi a slăbit 8 kg de când a început greva foamei şi, în total, 15 kg de când a fost adus la acest penitenciar.

Navalnîi a intrat în greva foamei în urmă cu aproape două săptămâni.

Ulterior, avocaţii săi au comunicat că disidentul rus fusese transferat într-o secţie pentru deţinuţi bolnavi, din cauza unor probleme respiratorii. Navalnîi a anunţat că a avut febră, precizând că alţi deţinuţi sunt bolnavi de tuberculoză.

Navalnîi trebuie să execute o condamnare la trei ani şi şase luni de închisoare

În urmă cu câteva zile, Preşedinţia Statelor Unite a exprimat îngrijorare în legătură cu informaţiile privind deteriorarea stării de sănătate a disidentului rus.

„Suntem îngrijoraţi de informaţiile privind deteriorarea stării de sănătate a domnului Navalnîi. Îndemnăm autorităţile ruse să ia toate măsurile necesare pentru a-i oferi siguranţă. Atât timp cât se află în închisoare, Guvernul rus este responsabil de sănătatea şi bunăstarea lui”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Navalnîi se află în Penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 km de Moscova.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea sa la trei ani şi şase luni de închisoare pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare.

Instanţa a dispus însă scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de disident în arest la domiciliu.

Alexei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS