21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersoanele care au avut COVID se pot vaccina la 14 zile după izolare

Persoanele care au avut COVID se pot vaccina la 14 zile după izolare

Potrivit unor recomandări ale ministerului Sănății, vaccinarea este bună și pentru persoanele care au contractat COVID în ultima perioadă. Doza de vaccin poate fi administrată la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

Privitor la cei care care s-au infectat înainte de prima doză a vaccinului, specialiștii precizează că doza de vaccin poate fi administrată la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

Administrarea unui ser este necesară deoarece nu a fost stabilită durata imunității dobândite în urma bolii, aceasta variind de la om la om.

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 reduc riscul de răspândire a bolii şi de infectare a altor persoane
Foto: Observator

În ceea ce privește persoanele care s-au infectat după prima doză de vaccin, specialiștii recomandă continuarea schemei cu cea de-a doua doză, fără reluarea primei doze, la cel puțin 14 zile de la finalizarea izolării pentru pacienții asimptomatici sau 14 zile de la dispariția simptomelor, pentru cei simptomatici.

Pacienții cărora le-a fost administrat tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali (ex: Anakinra, Tocilizumab) sau plasmă convalescentă este recomandat să aștepte 90 de zile până la administrarea vaccinului, din cauză că tratamentele pot reduce eficacitatea acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS