8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul "Noua Casă" începe vineri

Programul „Noua Casă” începe vineri

Programul „Noua Casă” începe vineri, când băncile participante în program primesc dosarele de credit. Potrivit estimărilor, peste 18.000 de persoane pot beneficia de împrumuturi, în condiţiile unui plafon de garantare de peste 1,5 miliarde de lei, informează news.ro.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a anunţat joi că a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garanţiilor care pot fi emise de către băncile participante, în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de către fiecare finanţator în anul precedent.

Bănci participante

Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanţelor, urmând ca aplicaţia informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank. 

Tipuri de locuinţe ce pot fi achizionate

Beneficiarii pot achiziţiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuinţe: – locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat; – locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat; – alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. 

Cine poate beneficia de acest program

Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: – la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţa, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţa, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţa utilă mai mică de 50 mp; – achiziţionează în cadrul Programului o singură locuinţă, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condiţiile legi; – are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul. 

În anul 2020, FNGCIMM a acordat prin cele două programe, „Prima Casă”, şi „Noua Casă” un număr de 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei.

De la lansarea programului „Noua Casă”, în trimestrul al treilea din 2020, au fost acordate 7.882 de garanţii, ce susţin finanţări în valoare de 1,95 miliarde de lei. La acestea se adaugă 2.188 de promisiuni de garantare, emise în anul 2019-2020, în valoare de 299,201,680 lei, din care un număr de 213 promisiuni de garantare au fost deja onorate pana la 15 martie 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS