5.1 C
Craiova
luni, 28 noiembrie, 2022
Știri de ultima orăActualitateInacceptabil: super-imunitate pentru magistrați contra desființării SIIJ

Inacceptabil: super-imunitate pentru magistrați contra desființării SIIJ

Mai multe organizaţii civice condamnă un amendament adoptat de parlamentari la legea care prevede desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie(SIJ).

„Organizațiile semnatare au luat act de adoptarea proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), de către Camera Deputaților, și își exprimă profundul dezacord față de amendamentul care conferă super-imunități procurorilor și judecătorilor.
Justiția poate fi făcută doar de către instanțe, nu și de organe administrative precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care are un rol doar în domeniul răspunderii disciplinare. 

Amendamentul oferă CSM-ului posibilitatea să blocheze dosare la trimiterea în judecată cu un aviz negativ în prealabil  (i.e. drept de veto), aviz salvator exact pentru magistrații corupți și certați cu legea. Trocul “super-imunitate” contra “desființarea SIIJ” este inadmisibil și încalcă principiul separației puterilor în stat.  
Dreptul de veto al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților este inacceptabil și va diminua mult încrederea în justiție. 

Solicitarea noastră este să se respecte programul de guvernare care prevede desființarea necondiționată a SIIJ, nu o nouă imunitate pentru magistrați“, se arată într-un comunicat de presă semnat ieri de Freedom House România, Expert Forum, Centrul Român de Politici Europene, Societatea Timișoara, Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului, Asociația Valoare Plus, Asociația Centrul Syene pentru Educație şi Asociația Femeilor Românce din Italia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS