3.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 februarie, 2023
Știri de ultima orăActualitateGheorghe Smadoi, preot craiovean și tatăl a două fetițe, are nevoie de ajutorul oamenilor

Gheorghe Smadoi, preot craiovean și tatăl a două fetițe, are nevoie de ajutorul oamenilor

În luna ianuarie, Gheorghe Smadoi, preot la Parohia Sfântul Ioan Sebastian din Craiova, în vârstă de 40 de ani și tatăl a două fetițe, a fost diagnosticat cu cancer nazofaringian, stadiul III. Mai exact, o tumoare localizată lângă nervul optic care se extinde spre trunchiul cerebral și care poate să ducă la orbire sau paralizie.

În maxim două săptămâni, sfârșitul lunii martie, Gheorghe Smadoi trebuie să înceapă o terapie cu protoni (protonoscopie), un tratament nou care se poate realiza doar în străinătate. Costurile tratării în Italia sunt de 60.000 de euro. Familia a început să facă demersuri pentru a primi fonduri și de la stat, dar birocraţia durează prea mult și nu vor putea primi banii decât într-o lună.

Inspector în cadrul Mitropoliei Olteniei, Gigi, așa cum îi zic prietenii, are două fetițe de 10, respectiv 6 ani, de care vrea să fie alături mult timp și pe care își dorește să le vadă crescând frumos. A fost profesor de chitară clasică la Școala de Arte și Meserii ,,Cornetti” și, la rândul lui, a ajutat copilașii de la Sf. Mina, ținând concerte caritabile. A cochetat cu muzica folk, și chiar a câștigat în anul 2009 premiul special ,,Tatiana Stepa” la Festivalul de Folk Om Bun. Prietenii din domeniu, Victor Socaciu și mulți alții, îi sunt alături și încearcă să-l ajute.

Cancerul de nazofaringe este un cancer rar

Tânărul preot a făcut chimioterapie la Institutul Oncologic din București, dar pentru ca tumoarea să se micșoreze și să se oprească din crescut trebuie să fie tratat în Italia. Cancerul de nazofaringe este un cancer rar, ce se diferențiază de celelalte tipuri de cancere ale capului și gâtului prin epidemiologie, manifestări clinice și modalități de tratament.

Gheorghe Smadoi nu și-a pierdut credința în cei din jurul lui și este optimist că lucrurile o vor lua pe calea cea bună. Povestește că durerile au început în noiembrie anul trecut, ceea ce l-a și determinat să apeleze la un medic specialist.

,,A fost un mic șoc pentru mine. La început am ținut doar pentru mine, nu am spus familiei până nu am fost sigur de diagnosticul pus. Dincolo de șocul bolii, sunt optimist și bucuros când văd compasiunea oamenilor din jurul meu. Dumnezeu te ajută. O vorbă spune că dacă cel rău nu te poate trage în spate, de trimite înainte. Cel mai cumplit și greu lucru la boală este să o accepți. Pentru mine, această boală a fost ca un restart, organismul se auto restartează. M-a făcut să mă gândesc unde am greșit în alimentație, stil de viață”, spune Gheorghe Smadoi.

Didi pentru familie, Gigi pentru prieteni și Gheorghe preotul pentru enoriași are nevoie de ajutorul nostru pentru a face tratamentul care îl va ajuta să aibă un stil de viață normal, fără a sta cu grija că poate mâine văzul sau mobilitatea îi vor fi luate.

,,Până acum am evitat să cerem ajutorul celor din jur, dar timpul ne presează. La sfârșitul acestei lunii trebuie să merg să fac terapia cu protoni în străinătate. Cu ajutorul prietenilor și familiei am reușit să strângem până acum peste 5.000 de euro. Suntem într-un punct în care avem nevoie de oameni, de bunăvoința și compasiunea oamenilor”, adaugă Gheorghe.

Familia este încrezătoare și speră că va reuși să treacă și peste această grea încercare cu ajutorul bunătății celor din jur. ,,Știm ce ne-a spus El: cele ce sunt cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu. Și mai știm că împreună se poate”, este mesajul emoționant al familiei preotului Gheorghe Smadoi.

Pentru cei care vor să fie alături de preotul Gheorghe Smadoi și să-l ajute, familia a deschis următoarele conturi:

CONT ÎN LEI: IBAN RO66RZBR0000060019575842
CONT ÎN EURO: IBAN: IBAN RO29RZBR0000060022485538
CONT ÎN DOLARI: IBAN RO18RZBR0000060022485542
Titular: GIGI SMADOI
Nume bancă: Raiffeisen Bank
Cod swift: RZBRROBU

Marina Andrei, student anul al treilea, Facultarea de Litere, Universitatea din Craiova, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS