10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 9.000 de români și-au anulat programările la vaccinarea cu AstraZeneca

Peste 9.000 de români și-au anulat programările la vaccinarea cu AstraZeneca

Decizia mai multor țări europene de a suspenda temporar vaccinarea cu anumite loturi ale vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca i-a speriat pe români.

Șeful campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a declarat pentru ȘtirileProTv că de joi seară și până în prezent peste 9.000 de persoane, dintr-un total de 200.000, și-au anulat programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca.

CNCAV a anunțat joi că va suspenda vaccinarea împotriva Covid-19 cu dozele AstraZeneca provenite din lotul AVB 2856, scos din utilizare deja în Italia, dar cu toate acestea, a anunțat că peste 77.000 de persoane au fost deja vaccinate cu dozele din acest lot.

Un alt lot de seruri care a ridicat semne de întrebare în mai multe state europene este AVB 5300.

În Austria, la câteva zile după vaccinare, o femeie de 49 de ani a făcut tromboze multiple şi a murit. Au fost sistate urgent vaccinările cu ser din acel lot. O altă persoană a fost diagnosticată cu embolie pulmonară şi ulterior au fost raportate alte două cazuri de tromboză.

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că vaccinul poate fi folosit în continuare, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS