8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate3 nave româneşti continuă căutările pe Marea Neagră

3 nave româneşti continuă căutările pe Marea Neagră

Fregata „Regina Maria” continuă, vineri, desfăşurarea misiunii de căutare a persoanelor dispărute în Marea Neagră, ca urmare a scufundării navei „Volgo Balt 179”, la distanţa de aproximativ 70 mile marine travers de Constanţa, a informat Statul Major al Forţelor Navale (SMFN), potrivit agerpres.

Militarii de pe fregată au descoperit în dimineaţa zilei de vineri o plută de salvare.

„Raionul de căutare a fost extins, pe parcursul nopţii de 11 spre 12 martie, din cauza condiţiilor hidro-meteorologice din zonă, iar vineri, 12 martie, în jurul orei 09,00, nava militară a descoperit un punct de contact pe suprafaţa mării, cel mai probabil o plută de salvare în derivă”, se arată într-un comunicat transmis de Forţele Navale Române.



Alături de fregata militară, dotată la bord cu un elicopter, la căutări participă alte două nave de la Garda de Coastă, respectiv Agenţia Română pentru Salvarea Vieţilor Omeneşti pe Mare.

„În conformitate cu planurile de căutare emise de Centrul Maritim de Coordonare (MRCC), cercetarea continuă cu elicopterul Puma Naval 141 de la bordul fregatei, care survolează raionul maritim, cu nava ‘Artemis’ a Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţilor Omeneşti pe Mare (ARSVOM) şi cu nava Gărzii de Coastă MAI 0201. Cele trei nave româneşti şi elicopterul Puma Naval acţionează în comun, investigând şi alte plute de salvare identificate în raion”, a informat SMFN.

Conform sursei citate, spre locul producerii catastrofei se îndreaptă şi două nave de căutare-salvare ucrainene.



Elicopterul Puma Naval este dotat cu echipamente speciale de salvare şi supravieţuire (troliu electric, targă şi coş de salvare, instalaţie de flotabilitate, far de căutare, barcă, veste de salvare cu kit de supravieţuire, baliză de urgenţă), iar la bordul fregatei „Regina Maria” este şi o grupă de scafandri pregătită pentru intervenţie.

Directorul Autorităţii Navale Române, Cosmin Dumitrache, a declarat că sunt căutaţi doi dintre membrii echipajului, până în prezent fiind recuperat din Marea Neagră trupul unei singure persoane.

Cargoul „Volgo Balt 179”, aflat sub pavilion Insulele Comore, s-a scufundat, joi, în Marea Neagrădin totalul celor 13 membri ai echipajului (cetăţeni ucraineni) fiind salvate 10 persoane care în prezent sunt la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS