3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii de municipii cer Guvernului finanțarea transportului elevilor

Primarii de municipii cer Guvernului finanțarea transportului elevilor

Asociația Municipiilor din România (AMR) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Finanţelor Publice să respecte legislaţia în vigoare privind asigurarea finanţării transportului elevilor în interiorul municipiilor/oraşelor de la bugetul de stat, se arată într-un comunicat al AMR, semnat de preşedintele asociaţiei, Emil Boc.

AMR arată că, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, inițiat de MEN, se intenționează modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, astfel încât nu se va asigura finanțarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/orașelor) din bugetul de stat, transferând aceasta obligație autorităților locale.

„Legea 226/2020 (care a modificat Legea educatiei naționale / 1/2011) stipulează clar, fără evhivoc, ca:

„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic ” ,finanțarea asigurându-se de la bugetul de stat.

Urmare aprobării, de către Parlament, a Legii bugetului de stat pe anul 2021, municipiile și-au construit bugetele pe anul în curs plecând de la legislația în vigoare, respectiv de la asigurarea finanțăarii acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat.

Aprobarea acestei ordonanțe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificare legislației privind finanțarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, după aprobarea bugetului în parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar funcționarea eficientă a sistemului de învățământ preuniversitar la nivel național.

Totodată se încalcă unul din principiile autonomiei locale conform căruia nu se pot transfera responsabilități către autoritățile locale fără asigurarea sursei de finanțare”, se mai arată în comunicat AMR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS