15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliticieni, acuzați că au primit mită pentru negocierea contractelor pentru măști

Politicieni, acuzați că au primit mită pentru negocierea contractelor pentru măști

Principalele partide din Germania sunt implicate într-un scandal legat de presupuse profituri din vânzarea măştilor de protecţie folosite în timpul epidemiei de coronavirus, transmite www.spiegel.de.

Aşa-numita „afacere a măştilor” a dus deja la demisiile din partide a doi parlamentari, Nikolas Loebel din Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul cancelarului Merkel şi Georg Nuesslein din Uniunea Creştin Socială (CSU), ramura bavareză a uniunii conservatoare. Loebel a declarat că va renunţa la mandatul de parlamentar înainte de sfârşitul lui august şi nu va mai candida. Nuesslein a anunţat că va rămâne în legislativ până la alegerile de la sfârşitul lui septembrie.

Georg Nuesslein din Uniunea Creştin Socială

Cei doi sunt acuzaţi că au primit sute de mii de euro pentru ajutorul la negocierea contractelor pentru măşti împotriva coronavirusului. Loebel a confirmat vineri că este implicat în firme care fac afaceri cu măşti.

Subiectul a ajuns în centrul atenţiei înaintea alegerilor care vor avea loc duminica viitoare în landurile Baden-Wurttemberg şi Renania-Palatinat.

Liderii CDU au declarat că nu pot exclude existenţa altor cazuri legate de scandal, scrie agerpres.ro.

Şeful CSU, Markus Soeder, posibil viitor cancelar al Germaniei, le-a cerut celor doi politicieni implicaţi până acum să demisioneze cât mai rapid din parlament şi a adăugat că un gest corect din punct de vedere moral ar fi să restituie sau să doneze banii obţinuţi din afacerile cu măşti.

În dezbatere s-au implicat şi conducerile altor partide.

Christian Lindner, preşedintele Partidului Liber Democrat (FDP), de orientare liberală, a cerut crearea unei comisii speciale de anchetă.

Robert Habeck, copreşedinte al Verzilor – partidul ecologist, în prezent bine cotat în sondajele de opinie la nivel naţional – a susţinut că scandalul măştilor arată existenţa unei „probleme structurale şi sistemice” în blocul CDU/CSU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS