10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOra de vară 2021: Când vor fi date ceasurile cu o oră înainte

Ora de vară 2021: Când vor fi date ceasurile cu o oră înainte

Anul acesta, ceasurile se vor da cu o oră înainte în noaptea de 27 spre 28 martie. În 2019, eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând de anul acesta. România nu a anunţat dacă rămîne la sistemul orei de vară sau nu, informează alba24.ro.

Duminică, 28 martie 2021, va fi cea mai scurtă zi din an: va avea 23 de ore în loc de 24. Ceasul se dă înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00.

Ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie, când ora 3.00 devine ora 4.00.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (31 octombrie).

Va fi schimbat sistemul în România?

În 26 martie 2019, eurodeputații au votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând din 2021. Anterior, după un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.

Prin urmare, fiecare stat trebuie să decidă dacă rămâne pe ora de vară sau pe cea de iarnă.

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a dat detalii despre schimbarea orei de vară, în acest context.

Pentru România, situația ar fi incertă pentru că țara noastră nu ar fi informat Uniunea Europeană.

”Statele care vor să rămână pe ora de vară schimbă ultima dată ora acum, în ultima duminică din martie, iar cei care vor să rămână pe ora de iarnă vor schimba ultima dată în octombrie.

Așa ar trebui să procedeze și România, iar țara noastră trebuia să anunțe Uniunea Europeană până în aprilie 2020. Toate statele membre trebuia să anunțe.

Există niște măsuri care trebuie armonizate la nivel european, inclusiv ceea ce înseamnă transport transfrontalier, program avioane etc.”, a declarat Tudor Ciuhodaru, pentru dcnews.ro.

O propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, ca primă Cameră sesizată, în 29 mai 2018.

La data respectivă, nici Guvernul României nu susţinea adoptarea acestei iniţiative legislative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS