24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCând încep programele Rabla și Rabla Plus

Când încep programele Rabla și Rabla Plus

Programele Rabla și Rabla Plus vor exista și anul acesta, anunță Ministrul Mediului. Promisiunea ar fi că sumele sunt consistente.

Programele Rabla și Rabla Plus sunt gândite pentru reînnoirea parcului auto din România. Cine are o mașină veche de care vrea să scape o poate duce la casat și-n schimbul ei primește un voucher pentru achiziția unui automobil nou. Sumele diferă în funcție de autoturismul pe care vrei să-l cumperi: clasic, cu motor pe benzină sau motorină sau electric/hibrid, potrivit playtech.

Programele vor exista și anul acesta, susține ministrul Mediului.

Când încep programele Rabla și Rabla Plus

Ministrul promite că cele două programe ce vor fi lansate în 2021 prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) sunt pregătite chiar pentru luna aceasta. Mai mult, spune Tanczos Barna, va exista „finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto”.

„În luna martie pregătim toate programele care vor fi lansate în 2021 prin AFM. Cu siguranţă mergem mai departe. Vom avea finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto, pentru că asta înseamnă practic ‘Rabla’ şi ‘Rabla Plus’. ‘Rabla Clasic’ înseamnă înlocuirea maşinilor vechi, ‘Rabla Plus’ înseamnă o altă dimensiune, înseamnă circulaţie pe drumurile publice cu mijloace de transport care nu au amprentă de carbon. Mergem mai departe cu programele respective şi alocăm sume suficiente ca să fim eficienţi, să schimbăm parcul auto. Sper să putem aloca sume mai mari. Sumele pe maşină vor fi cel puţin egale cu sumele pe care le-am avut până acum”, a afirmat ministrul Barna.

Declarația ministrului lasă loc de interpretări că sumele ar putea fi chiar mai mari decât anul trecut. Un tichet clasic prin programul Rabla a valorat 6.500 de lei, dar pentru programul Rabla Plus – adică achiziția unei mașini electrice sau hibrid – subvenția a fost de 45.000 lei – ceea ce înseamnă aproape 10.000 de euro.

Mașini cumpărate și apoi vândute în străinătate?

Ministrul Mediului a menţionat că trebuie să fie verificate acele informaţii potrivit cărora „unele maşini care sunt cumpărate prin aceste programe sunt după aceea vândute în străinătate”. Zvonuri despre astfel de practici circulă de ceva vreme.

„Trebuie să vedem dacă sunt adevărate acele informaţii cum că se exportă subvenţie, cum că unele maşini care sunt cumpărate prin aceste programe sunt după aceea vândute în străinătate şi dacă există aşa ceva trebuie să contracarăm asemenea metode. Dar cu siguranţă vom avea cel puţin bugetul de anul trecut şi cel puţin sumele de anul trecut”, a mai spus ministrul Mediului.

Tot pentru anul acesta, Ministerul Mediului pregătește programul Casa Verde.

„Programul Casa Verde a intrat în linie dreaptă, am eliminat barierele legislative. Am semnat în luna ianuarie un ordin de ministru prin care am repus programul pe făgaşul normal şi vom continua inclusiv programul Casa Verde”, a mai spus ministrul Mediului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS