15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de croaţi au participat la funeraliile primarului Zagrebului, sfidând restricţiile

Mii de croaţi au participat la funeraliile primarului Zagrebului, sfidând restricţiile

Mii de persoane, sfidând restricţiile antiepidemice, au asistat miercuri, la Zagreb, la funeraliile lui Milan Bandic, primar din 2000 al capitalei croate. Acesta a murit duminică în urma unui infarct, la 65 de ani, informează agerpres.

„A trăit pentru oraşul său Zagreb şi cetăţenii săi (…) pentru munca pe care a depus-o vreme de 21 de ani cu dragoste şi energie”, a scris municipalitatea într-un comunicat.

Milan Bandic a fost un politician controversat, cu un traseu presărat cu scandaluri, anchete de presupusă corupţie şi procese.

În 2018, a fost achitat într-un proces pentru abuz de putere, în care Parchetul îl acuza că a permis grupului „În numele familiei”, susţinut de puternica biserică catolică croată, să instaleze standuri pe străzi fără a plăti vreo taxă către primărie.

Bandic a trebuit să facă faţă şi unui proces pentru corupţie, împreună cu 16 colaboratori, acuzaţi de deturnarea a circa 3 milioane de euro din bugetul capitalei.

Funeraliile, organizate „în mod responsabil”

Miercuri, în ciuda unei măsuri care limitează la 25 numărul maxim de participanţi la funeralii, câteva mii de oameni s-au adunat în cimitirul Migoroj pentru a-şi lua adio de la el.

Autorităţile au dat însă asigurări că totul a fost organizat „în mod responsabil”.

Majoritatea celor prezenţi purtau mască, însă nu au păstrat distanţa.

A fost ales de şase ori primar al Zagrebului

La ceremonie au asistat şi şeful guvernului croat, Andrej Plenkovic, precum şi primarii mai multor localităţi din regiune.

Milan Bandic, născut în 1955 la Grude (Bosnia şi Herţegovin), era primar al Zagrebului din anul 2000, cu o scurtă întrerupere în 2002, când a fost constrâns să-şi părăsească postul după un scandal de conducere în stare de ebrietate şi fugă de la locul faptei.

A fost membru al Partidului Social-Democrat până în 2009, când a fost dat afară din această formaţiune.

Milan Bandic a fost ales de şase ori la conducerea Zagrebului, care îşi va alege noul primar în alegerile municipale din luna mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS