4.8 C
Craiova
vineri, 16 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Mii de croaţi au participat la funeraliile primarului Zagrebului, sfidând restricţiile

Mii de croaţi au participat la funeraliile primarului Zagrebului, sfidând restricţiile

Mii de persoane, sfidând restricţiile antiepidemice, au asistat miercuri, la Zagreb, la funeraliile lui Milan Bandic, primar din 2000 al capitalei croate. Acesta a murit duminică în urma unui infarct, la 65 de ani, informează agerpres.

„A trăit pentru oraşul său Zagreb şi cetăţenii săi (…) pentru munca pe care a depus-o vreme de 21 de ani cu dragoste şi energie”, a scris municipalitatea într-un comunicat.

Milan Bandic a fost un politician controversat, cu un traseu presărat cu scandaluri, anchete de presupusă corupţie şi procese.

În 2018, a fost achitat într-un proces pentru abuz de putere, în care Parchetul îl acuza că a permis grupului „În numele familiei”, susţinut de puternica biserică catolică croată, să instaleze standuri pe străzi fără a plăti vreo taxă către primărie.

Bandic a trebuit să facă faţă şi unui proces pentru corupţie, împreună cu 16 colaboratori, acuzaţi de deturnarea a circa 3 milioane de euro din bugetul capitalei.

Funeraliile, organizate „în mod responsabil”

Miercuri, în ciuda unei măsuri care limitează la 25 numărul maxim de participanţi la funeralii, câteva mii de oameni s-au adunat în cimitirul Migoroj pentru a-şi lua adio de la el.

Autorităţile au dat însă asigurări că totul a fost organizat „în mod responsabil”.

Majoritatea celor prezenţi purtau mască, însă nu au păstrat distanţa.

A fost ales de şase ori primar al Zagrebului

La ceremonie au asistat şi şeful guvernului croat, Andrej Plenkovic, precum şi primarii mai multor localităţi din regiune.

Milan Bandic, născut în 1955 la Grude (Bosnia şi Herţegovin), era primar al Zagrebului din anul 2000, cu o scurtă întrerupere în 2002, când a fost constrâns să-şi părăsească postul după un scandal de conducere în stare de ebrietate şi fugă de la locul faptei.

A fost membru al Partidului Social-Democrat până în 2009, când a fost dat afară din această formaţiune.

Milan Bandic a fost ales de şase ori la conducerea Zagrebului, care îşi va alege noul primar în alegerile municipale din luna mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscopul de weekend

BerbecEste bine să te ocupi numai de planurile dumneavoastră...

ȘTIRI GdS

Mai multe locuri ATI Covid în Dolj. Toate, ocupate

De câteva zile, a crescut numărul locurilor la terapie intensivă din judeţul Dolj, după ce Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Victor Babeş" a mai...

Doi angajați ai CJ Gorj, reținuți în dosarul „Ydail”

Doi angajați ai Consiliului Județean Gorj au fost reținuți joi seară în dosarul „Ydail”. Astfel, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice,...

122 de foști parlamentari își cer înapoi pensiile speciale,...

122 de foști deputați și senatori își vor pensiile speciale înapoi, la două luni de când au fost abrogate. Conform G4Media.ro, au depus acțiuni în...

Guvernul a aprobat programul de susţinere a producţiei de...

Guvernul a aprobat, joi, o Hotărâre pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi“, precum şi pentru...

Liviu Dragnea cere în instanţă eliberarea condiționată

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat condiţionat din închisoare, unde execută o pedeapsă de 3 ani...

Coronavirus Europa: Ponderea persoanelor de peste 80 de ani...

Ponderea persoanelor de peste 80 de ani care mor de Covid-19 a scăzut în Europa la cel mai scăzut nivel de la debutul pandemiei,...