10.1 C
Craiova
joi, 15 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Actualitate INSP a actualizat definiţiile de caz pentru COVID-19

INSP a actualizat definiţiile de caz pentru COVID-19

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat, miercuri, definiţiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19). Au fost precizate semnele şi simptomele pentru infectarea cu SARS-CoV-2, dar şi ce înseamnă caz posibil, caz probabil, caz confirmat.

Cum este definit contactul direct

Contactul direct este definit ca: persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19.

Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor).

Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă).

Persoană care a avut contact cu un bolnav la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute.

Persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m.

Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient care are virus sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient, fără portul corect al echipamentului de protecţie.

Orice persoană care a purtat masca şi a respectat distanţarea nu este considerată contact direct

Conform INSP, orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică nu este considerată contact direct.

Definiţiile de caz COVID-19 asociat asistenţei medicale trebuie să ţină cont de perioadele de incubaţie cunoscute

Definiţiile de caz COVID-19 asociat asistenţei medicale (IAAM) trebuie să ţină cont de perioadele de incubaţie cunoscute la acest moment, respectiv numărul de zile până la debutul simptomelor. Până la testul de laborator pozitiv (indiferent care este primul), după admiterea într-o unitate sanitară (în ziua 1), evaluarea sursei; prevalenţa COVID-19 în instituţie/secţie; contactul cu cazuri cunoscute din comunitate sau din unitatea medicală, precum şi orice alte date care indică în mod plauzibil sursa infecţiei.

Caz COVID-19 internat, cu sursă în comunitate

* Simptomele prezente la internare sau cu debut în ziua 1 sau 2 după admitere; debutul simptomelor în zilele 3-7 şi o suspiciune puternică de transmitere în comunitate.

Caz COVID-19 internat, cu sursă nedeterminată

* Debutul simptomelor în ziua 3-7 după admitere, cu informaţii insuficiente cu privire la sursa de virus pentru a-l aloca la o altă categorie.

Caz COVID-19 internat, cu sursă probabilă în spital

* Debutul simptomelor începând cu a 8-a -14-a zi de la internare, debutul simptomelor în ziua 3-7 şi o suspiciune puternică de transmitere a virusului prin asistenţa medicala acordată.

Caz COVID-19 internat în spital, cu sursă în spital

* Caz COVID-19 internat în spital, cu sursă în spital: debutul simptomelor în ziua mai mare sau egală cu ziua a 14-a după internare.

„Clasificarea sursei de virus în rândul personalului medico-sanitar recunoaşte aceleaşi categorii“

„Există şi situaţia în care apar simptome caracteristice COVID-19 care debutează într-un interval de 14 zile de la externarea dintr-o unitate sanitară. În această situaţie sursa de virus poate fi comunitară sau nedeterminată. În această situaţie evaluarea finală trebuie să ţină cont de paticularităţile cazului. Aceste definiţii nu se pot aplica în situaţia COVID-19 la personalul medico-sanitar. Clasificarea sursei de virus în rândul personalului medico-sanitar recunoaşte aceleaşi categorii. Trebuie, însă, să se bazeze pe o evaluare individuală a fiecărui caz privind probabilitatea expunerii la cazurile de COVID-19 în cadrul asistenţei medicale acordate în unitatea sanitară, respectiv în comunitate”, afirmă INSP.

Deces la pacient confirmat cu COVID-19

– Decesul cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19. Excepţie fac situaţiile în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19. De exemplu, traumatism, hemoragie acută majoră, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral acut, septicemie etc) şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente

– Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente şi COVID-19 trebuie raportat ca şi cauză a decesului. Asta independent de condiţiile medicale pre-existente care se suspectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19.

„COVID-19 trebuie menţionat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”, arată aceeaşi sursă.

Sunt exceptate de la testare persoanele asimptomatice vaccinate complet, cu 2 doze

INSP afirmă că sunt exceptate de la testare persoanele asimptomatice vaccinate complet, cu 2 doze, la care au trecut minimum 10 zile de la doza a doua. De asemenea, sunt exceptate și cele care care accesează serviciile medicale pentru alte patologii.

Se recomandă, în continuare, testarea tuturor persoanelor simptomatice (care întrunesc criteriile din definiţia de caz), inclusiv a celor vaccinate complet, cu două doze, şi la care au trecut minimum 10 zile de la a doua doză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Primul-ministru al Bulgariei a demisionat

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a demisionat de la conducerea...

ȘTIRI GdS

Primul-ministru al Bulgariei a demisionat

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a demisionat de la conducerea guvernului său de coaliţie, aşa cum era de aşteptat, în urma alegerilor parlamentare din luna...

Numărul cazurilor de COVID-19 din România, în scădere

Un număr de 3.852 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 37.000...

Dispar fișa postului și alte acte birocratice pentru IMM-urile...

Ministerul Muncii propune în ședința de guvern programată joi trei ordonanțe de urgență care prevăd eliminarea unor obstacole birocratice pentru IMM, dar și noi...

Țările Uniunii Europene au convenit oficial să introducă permise...

Țările Uniunii Europene au convenit oficial, miercuri, să introducă permise de călătorie COVID, ca un pas spre redeschiderea turismului în această vară. Surse diplomatice citate...

Grecia va ridica de luni cerinţa intrării în carantină...

Grecia vrea să ridice, începând de luni, condiţia intrării în carantină timp de şapte zile pentru turiştii din România și din celelalte ţări ale...

Un bărbat, care a condus beat, a lovit 12...

Un bărbat din București, care a condus beat, a lovit 12 mașini parcate pe o stradă din Brașov. Polițiștii au constatat că nici nu...