12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoția celebrului traficant El Chapo, arestată în SUA

Soția celebrului traficant El Chapo, arestată în SUA

Emma Coronel Aispuro, soția celebrului traficant mexican Joaquin Guzman „El Chapo”, a fost arestată luni pe aeroportul internațional Dulles din Washington pentru acuzații ce țin de traficul de droguri, dar și pentru că ar fi fost implicată în renumitele evadări ale soțului său dintr-o închisoare din Mexic, informează digi24. 

În vârstă de 31 de ani, soția liderului cartelului Sinaloa, are dublă cetățenie, americană și mexicană.

Ea va compărea marți în fața justiției americane pentru a fi inculpată oficial pentru implicare în aducerea și distribuirea de cocaină, metamfetamină, heroină și marijuana pe teritoriul Statelor Unite.

Pe de altă parte, potrivit Departamentului american al Justiției, Coronel Aispuro a complotat împreună cu alți complici pentru a ajuta la evadarea lui El Chapo, în iunie 2015, din celebra închisoare Altiplano. Apoi, după ce lordul drogurilor a fost prins și reîncarcerat, ea ar mai fi pus la cale o evadare a lui din aceeași închisoare. 

El Chapo, condamnat pe viață în SUA

El Chapo a fost extrădat în cele din urmă în Statele Unite, în ianuarie 2017, a fost judecat și condamnat la închisoare pe viață în iulie 2019. El Chapo a condus aproape 30 de ani cartelul drogurilor din Sinaloa și a organizat de-a lungul anilor transporturi clandestine prin care au fost aduse în Statele Unite tone de cocaină.

Potrivit procurorilor, Coronel Aispuro era la curent cu traficul masiv de cocaină, heroină și alte droguri și știa foarte bine ce operațiuni controlează soțul său. Procurorii au la dosar informații de la peste 100 de actuali și foști membri ai cartelului Sinaloa, dar și interceptări, inclusiv ale comunicațiilor electronice. 

Evadările lui El Chapo

Coronel Aispuro este acuzată că servea drept intermediar și transmitea mesajele cartelului către Guzman și invers când acesta era în închisoare în Mexic. Practic, cu mijlocirea ei, El Chapo a continuat să-și dirijeze afacerile din spatele gratiilor.

În plus, frumoasa și tânăra soție a mafiotului a ajutat la organizarea „șantierului” pentru construirea tunelului de aproape 1,5 kilometri săpat sub închisoarea de maximă securitater Altiplano. Tunelul avea sistem de ventilare, scări și o pistă pentru motocicletă și a fost gata la 11 iulie 2015.

După ce El Chapo a evadat, a fost prins șase luni mai târziu și adus înapoi la Altiplano, moment în care Coronel Aispuro l-ar fi plătit cu 1 milion de dolari pe un fost membru al cartelului pentru a pune la cale o altă evadare.

Când Guzman a fost mutat în cele din urmă la o altă închisoare, Coronel Aispuro ar fi plătit 2 milioane de dolari unui oficial mexican pentru a obține ca soțul ei să fie transferat înapoi la Altiplano. 

Cine este Emma Coronel Aispuro

Procesul lui El Chapo din Statele Unite a fost o ocazie pentru Coronel Aispuro de a ieși în luminile rampei. A devenit un personaj central, dar misterios, cultivându-și o imagine de divă. Poveștile despre căsătoria dintre cei doi au căpătat proporții mitice, mai ales că tânăra soție venea zilnic la audieri și-i trimitea sărutări de la distanță inculpatului, în ciuda faptului că erau dezvăluite detalii înfiorătoare despre activitățile lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS