19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePfizer a cerut de la UE un preţ de 20 de ori mai mare pe vaccinul anti-Covid decât AstraZeneca

Pfizer a cerut de la UE un preţ de 20 de ori mai mare pe vaccinul anti-Covid decât AstraZeneca

Companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech au solicitat Uniunii Europene, în luna iunie a anului trecut, 54,08 euro pentru o doză a vaccinului anti-Covid realizat de ele, preț care a fost scăzut la 15,50 euro per doză în urma negocierilor, relatează Euractiv.

Potrivit unor informații publicate joi de mass-media germană, inclusiv de cotidianul Süddeutsche Zeitung, companiile au afirmat, de asemenea, în oferta inițială, că au „finanțat integral din surse proprii” dezvoltarea vaccinului anti-Covid.

Achiziția de 500 de milioane de doze, suficiente pentru jumătate din populația UE, ar fi costat blocul comunitar în jur de 27 de miliarde de euro.

Potrivit presei germane, BioNTech și Pfizer au mai susținut că prețul includea deja „cel mai mare discount” care ar putea fi oferit unei țări industrializate.

Prețul de 54,08 euro ar fi fost de 20 de ori mai mare decât prețul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.

BioNTech a primit fonduri în valoare de 375 de milioane de euro de la guvernul federal german

Președintele comisiei pentru medicamente a colegiului medicilor germani, Wolf Dieter Ludwig, a declarat presei germane că un asemenea preț ar fi „dubios” și că „nu este în niciun fel justificat” dată fiind situația actuală a pandemiei.

Mass-media din Germania relatează că au existat, de asemenea, confuzii cu privire la afirmația celor două companii că ar fi dezvoltat integral vaccinul din surse proprii de finanțare.

Compania germană BioNTech a primit în luna septembrie a anului trecut fonduri în valoare de 375 de milioane de euro de la guvernul federal din această țară pentru a accelera dezvoltarea vaccinului, potrivit unui anunț postat pe website-ul companiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS