11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Mediului, despre cazul ursuleţilor scoşi din bârlog: E inadmisibil ceea ce s-a făcut acolo

Ministrul Mediului, despre cazul ursuleţilor scoşi din bârlog: E inadmisibil ceea ce s-a făcut acolo

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat astăzi că este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat în cazul ursuleţilor scoşi din bârlog de patru muncitori forestieri. El a precizat că se aşteaptă rezultatul primelor anchete.

„Cele patru persoane care, la prima verificare, se pare că au comis aceste fapte sunt în continuare în zona respectivă, în zona de exploatare forestieră despre care s-a vorbit. Aşteptăm rezultatul primelor anchete. Sunt într-o zonă fără semnal şi aşteptăm întoarcerea acestor echipe de control, pentru a afla dacă au găsit ursuleţii şi dacă ursuleţii sunt în continuare în viaţă.

„Este inadmisibil ceea ce s-a făcut acolo, clar aceste fapte sunt sancţionate penal“

Este inadmisibil ceea ce s-a făcut acolo, clar aceste fapte sunt sancţionate penal, pentru că legislaţia privind protejarea habitatelor naturale sancţionează penal orice perturbare a vieţii acestor animale sălbatice. Mai mult, şi capturarea acestora este sancţionată penal. Deci, organele de anchetă penală au preluat cazul. S-a deschis dosar penal în acest caz şi aşteptăm şi noi informaţii precise şi oficiale de la organele de anchetă. Să vedem care este situaţia în momentul de faţă”, a spus Tanczos Barna, potrivit Agerpres.

Specialiştii caută soluţii pentru o eventuală relocare a ursuleţilor

Întrebat dacă se ia în calcul o eventuală relocare a ursuleţilor, dacă ursoaica nu mai este în zonă, ministrul Mediului a precizat că specialiştii caută soluţii şi pentru o astfel de situaţie. Trebuie avut în vedere faptul că evenimentul nu s-a produs vineri şi că există riscul ca ursuleţii să fie morţi, dacă mama lor nu s-a întors.

„Specialiştii caută deja soluţii pentru asemenea intervenţii, pentru relocarea acestor ursuleţi. Trebuie avut însă în vedere faptul că evenimentul nu s-a produs astăzi. Ursuleţii au doar câteva săptămâni, probabil, şi în cazul în care ursoaica nu s-a întors, lucrurile pot lua o direcţie absolut nefavorabilă pentru aceşti ursuleţi. (…) Vom avea informaţii după ce se întorc echipele de control de pe teren”, a menţionat Tanczos Barna.

Patru muncitori forestieri din judeţul Neamţ sunt bănuiţi că au scos patru pui de urs din bârlog

Poliţiştii harghiteni au identificat patru muncitori forestieri din judeţul Neamţ care sunt bănuiţi că au scos patru pui de urs dintr-un bârlog, în zona Gheorgheni. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru săvârşirea mai multor infracţiuni – rănirea sau schingiuirea animalelor, potrivit Legii 205/2004, şi perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie, precum şi deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă, prevăzute de OUG 57/2007.

Cercetările au fost declanşate după ce pe o reţea de socializare a apărut o înregistrare cu mai mulţi bărbaţi care scot din bârlog patru pui de urs foarte mici şi se distrează pe seama lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS