17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi soldați ucraineni au fost uciși în timpul reluării violențelor de către separatiști

Doi soldați ucraineni au fost uciși în timpul reluării violențelor de către separatiști

Armata ucraineană a anunțat vineri că doi soldați au fost uciși de separatiștii pro-ruși joi, ziua unei vizite a președintelui Volodimir Zelenski la linia frontului din estul țării cu ambasadorii G7, relatează AFP.

Un soldat a fost rănit mortal de un lunetist lângă Zaitseve, la aproximativ douăzeci de kilometri de „capitala” separatistă din Donetsk, iar un altul a fost ucis de o mitralieră în apropiere de Novomykhailivka, în aceeași regiune, a declarat armata într-un comunicat.

Este pentru prima dată de la începutul anului când doi soldați de la Kiev au fost uciși în aceeași zi, moartea lor ducând la nouă numărul soldaților ucraineni uciși de la instituirea unui nou armistițiu în iulie estul Ucrainei.

50 de soldați ucraineni au pierit pe linia frontului în 2020, la jumătate față anul precedent, potrivit președinției ucrainene.

De la începutul războiului din 2014, au fost înregistrate peste 13.000 de decese.

„Numărul atacurilor rebelilor a crescut în ultima vreme”, a spus însă președintele Zelenski joi în timp ce vizita linia de front. El a susținut că aceste „provocări” au fost „organizate de„ ucigași profesioniști ”, trimiși special la linia frontului.
Separațiștii vor ca armistițiul să dea greș, dar „nu vom permite”, a spus el.

Kievul a acuzat în repetate rânduri separatiștii și Rusia, considerată la scară largă drept nașul lor politic și militar, de subminarea armistițiului.

Acest nou focar de violență a avut loc în jurul celei de-a șasea aniversări a acordurilor de la Minsk, încheiate la 12 februarie 2015 între Kiev și Moscova sub medierea franco-germană, care a făcut posibilă scăderea intensității ostilităților.

Statele Unite și țările europene au acuzat joi Moscova de blocarea oricărei soluții la acest război, în care Kremlinul neagă cu înverșunare orice implicare.

„Facem apel la Rusia să își retragă forțele din Ucraina, să nu mai sprijine” separatiștii, a declarat diplomatul american Rodney Hunter în timpul unei conferințe video a Consiliului de Securitate al ONU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS