19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Senatul SUA a început al doilea proces al lui Donald Trump

În Senatul SUA a început al doilea proces al lui Donald Trump

Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump, sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie, scrie agerpres.

La un an după un prim proces de punere sub acuzare, Trump a făcut astfel istorie ca primul președinte american pus de două ori sub acuzare. El este, de asemenea, primul preşedinte judecat după ce a părăsit Casa Albă.

Condiţii extraordinare de securitate

Procesul istoric al fostului preşedinte republican a început într-o ambianţă solemnă, aleşii democraţi însărcinaţi cu acuzarea traversând în tăcere până la Senat culoarele Capitoliului, sediul Congresului luat cu asalt de susţinătorii lui Trump pe 6 ianuarie.

Situaţie inedită, cei 100 de senatori care fac oficiul de juraţi au fost de asemenea martori şi victime ale atacului. După o rugăciune, senatorii au luat loc pe scaune pentru acest proces istoric.

Procesul se desfăşoară în condiţii extraordinare de securitate în jurul Capitoliului, inclusiv forţe de securitate înarmate şi un perimetru de garduri şi sârmă ghimpată. 

Senatorii au votat pentru continuarea procesului

Senatorii americani au votat marţi cu 56 de voturi pentru şi 44 împotrivă pentru a continua procesul de destituire a fostului preşedinte Donald Trump. Şase republicani s-au alăturat democraţilor pentru a afirma constituţionalitatea acestui proces.

„Timp de secole, opinia predominantă a fost că foştii oficiali sunt supuşi procedurii de punere sub acuzare”, a argumentat David Cicilline, senator democrat de Rhode Island, adăugând că Donald Trump rămâne o ameninţare la adresa democraţiei chiar şi după ce a părăsit funcţia.

Dosarul de acuzare împotriva lui Donald Trump se bazează pe „fapte concrete şi solide”, a declarat marţi alesul şi procurorul democrat Jamie Raskin, care a difuzat încă de la începutul procesului din Senat un montaj video, relatează AFP.

Liderul majorităţii democrate din senat, Chuck Schumer, a caracterizat faptele reţinute împotriva lui Trump drept „cele mai grave acuzaţii aduse în istoria americană unui preşedinte al SUA”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS