19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDispariţia voucherelor de vacanţă afectează grav turismul în Deltă

Dispariţia voucherelor de vacanţă afectează grav turismul în Deltă

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) estimează o scădere cu 40% a numărului de turişti în acest an, dacă angajaţii instituţiilor statului nu vor mai primi vouchere de vacanţă, scrie agerpres.

Preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac, a declarat miercuri, la Adunarea Generală a Acţionarilor asociaţiei, că anul trecut 60% dintre turiştii care au ajuns în Delta Dunării au folosit vouchere de vacanţă.

„Vom avea o scădere semnificativă anul acesta, dar nu de 60%, ci de 40%. Vor reveni cu siguranţă turiştii fidelizaţi, dar preţurile nu vor scădea. Voucherele reprezentau un ajutor important pentru operatori”, a declarat pentru AGERPRES Ţibuleac.

Singura soluţie, turiştii străini

În opinia sa, singura soluţie în acest context o reprezintă turiştii străini.

„Se fac teste COVID-19, există vaccinuri şi cred că lumea este dispusă să cheltuiască bani pentru vacanţe, iar speranţa noastră este turismul de incoming”, a mai spus Ţibuleac.

Un punct de vedere similar a avut şi proprietarul unui resort din Sfântu Gheorghe, Dragoş Anastasiu, care a adăugat că este foarte importantă extinderea sezonului turistic în aprilie – mai şi noiembrie – decembrie.

„Ştiuca intră de două ori în prohibiţie. Acum este prima ei perioadă de prohibiţie şi a doua oară atunci când începe prohibiţia generală a pescuitului, în aprilie – iunie. Concursurile de pescuit ar trebui să se organizeze în aprilie, or în condiţiile acestea ele se pot desfăşura doar în incinte, iar Delta nu are doar incinte. Trebuie găsită o abordare care să sprijine prelungirea sezonului turistic”, a afirmat preşedintele AMDTDD.

Extinderea sezonului turistic, susţinută şi de Institutul Naţional Delta Dunării

Ideea a fost susţinută şi de directorul Institutului Naţional Delta Dunării, Marian Tudor, care a apreciat că extinderea sezonului turistic ar sprijini inclusiv comunităţile locale ale căror venituri depind de capturile de peşte şi de turism.

De asemenea, managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” (ICEM), Sorin Ailincăi, a declarat că anul trecut numărul vizitatorilor a scăzut faţă de anul 2019.

„Muzeele noastre au înregistrat aproape 100.000 de vizitatori. Mai mult de jumătate din aceştia sunt din Dobrogea, iar 99,9% sunt români. Cetatea Enisala a avut anul trecut aproape 50.000 de vizitatori, ceea ce este extraordinar”, a menţionat managerul ICEM.

Prima navă de croazieră din Deltă

În timpul şedinţei AGA, conducerea AMDTDD a anunţat că anul acesta Delta va avea un produs turistic nou – o navă de croazieră care va face excursii pe braţele Dunării.

Potrivit Asociaţiei, anul trecut, 119.019 turişti au ajuns în judeţ, mai puţini cu 29% decât în anul 2019, când s-au înregistrat 168.412 turişti, dar mai mulţi cu circa 15% decât în anul 2017, atunci când judeţul a fost vizitat de 100.430 de persoane. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS