14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrategia de testare pentru depistarea cazurilor de COVID-19

Strategia de testare pentru depistarea cazurilor de COVID-19

Andreea Moldovan, secretar de stat din ministerul Sănătății, a anunțat astăzi la Europa FM că se schimbă din nou strategia de testare pentru depistarea cazurilor de COVID-19. Se vor folosi cu prioritate teste antigen.

Orice persoană care are simptome va putea cere să fie testată.

Ministerul vrea să doteze cu teste antigen cât mai multe unități medicale, pentru ca cei care au suspiciuni de infecție SARS-CoV-2 să nu mai apeleze la teste făcute acasă. Este important ca rezultatele să fie interpretate de personal medical.

”Se dorește extinderea testărilor cu teste antigen în mai multe unități medicale – laboratoare, camere UPU, cabinete medicale unde deja se fac testele PCR. Vrem să extindem testarea prin intermediul testelor antigen. Sunt mai rapide și mai la îndemână.

Este important s-o facem în medii controlate, de către personal medical instruit, care poate să asigure și recoltarea și interpretarea corectă a testului”, spune Andreea Moldovan.

Testele antigen recoltate de la persoane cu simptome au suficientă relevanță pentru a arăta răspândirea virusului în comunitate, consideră secretarul de stat Andreea Moldovan. Vor fi folosite în continuare și testele PCR, dar numai în cazul în care o persoană cu simptome are un rezultat negativ la testul antigen:

”Testarea PCR rămâne recomandată, dar mai strict față de ce era inițial. Se recomandă la pacienții simptomatici cu test negativ sau la pacienții asimptomatici. Utilizând ambele tipuri de teste, avem un plus la capacitatea de testare,” a spus Andreea Moldovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS