14.5 C
Craiova
luni, 26 februarie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcesul de corupţie al premierului Israelului, reluat după şase luni

Procesul de corupţie al premierului Israelului, reluat după şase luni

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a pledat nevinovat luni, la acuzaţiile de corupţie, la reluarea procesului său, cu circa şase săptămâni înaintea unor alegeri parlamentare cruciale pentru supravieţuirea sa politică, anunţă agerpres.

„Confirm răspunsul în scris înaintat în numele meu”, a spus Netanyahu în faţa unei complet de trei judecători la un tribunal din Ierusalism păzit de numeroase forţe de securitate.

El a făcut referire la un document pe care avocaţii săi l-au înaintat instanţei luna trecută, în care susţineau că nu este vinovat de acuzaţiile care i se aduc – mită, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare distincte.

Premierul este acuzat că ar fi acceptat în mod repetat cadouri scumpe şi că ar fi încercat să-şi asigure o acoperire mediatică favorabilă în schimbul acordării unor avantaje.

Demonstraţii împotriva lui Netanyahu

În paralel, zeci de persoane au demonstrat în faţa tribunalului împotriva lui Netanyahu.

„Bibi, pleacă” şi „Bibi la închisoare” au strigat demonstranţii, folosind porecla prim-ministrului.

Luni a fost a doua oară când Netanyahu a compărut în instanţă, prima înfăţişare având loc în mai 2020, când i-au fost citite acuzaţiile.

Şedinţa de luni era programată iniţial în ianuarie, dar a fost amânată din cauza lockdown-ului impus pe fondul epidemiei de COVID-19 şi relaxat de duminică.

Audierea de luni survine cu câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare de la 23 martie. În pofida procesului, partidul Likud al lui Netanyahu continuă să conducă în sondaje, chiar dacă acestea prognozează că îi va fi dificilă formarea unei coaliţii majoritare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS