26.2 C
Craiova
marți, 5 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăActualitateVaccinul Pfizer, mai puţin eficient pe tulpina sud-africană de Covid

Vaccinul Pfizer, mai puţin eficient pe tulpina sud-africană de Covid

Vaccinul anti-Covid Pfizer ar putea proteja mai puţin împotriva infectării cu tulpina sud-africană a coronavirusului, care conţine o mutaţie îngrijorătoare, susţine un studiu britanic dat publicităţii marţi, citat de agerpres.

Datele preliminare ale studiului, care va trebui evaluat prin procedura peer-review şi care a fost făcut pe un număr mic de pacienţi, sugerează totodată că o proporţie semnificativă a persoanele cu vârsta peste 80 de ani ar putea să nu fie protejate suficient împotriva noilor variante ale virusului până când nu primesc ambele doze de vaccin, au precizat cercetătorii care au condus studiul.

”O îngrijorare deosebită (…) o reprezintă apariţia mutaţiei E484K (descoperită în varianta sud-africană), care a fost depistată până în prezent la un număr relativ mic de persoane”, a spus Ravi Gupta, profesor la Institutul de Imunologie Terapeutică & Boli Infecţioase din cadrul Universităţii Cambridge, unul dintre conducătorii studiului.

”Cercetarea noastră sugerează că vaccinul este posibil să fie mai puţin eficient când vine vorba despre această mutaţie”, a spus acesta.

Studiul, efectuat pe 26 de probe sanguine

Studiul publicat marţi a folosit probe sangvine de la 26 de persoane care au primit prima doză a vaccinului Pfizer cu trei săptămâni înainte de a fi testaţi pentru a vedea dacă inocularea va proteja împotriva a două variante ale virusului SARS-CoV-2 – varianta britanică, cunoscută sub denumirea B1.1.7, şi varianta sud-africană, care conţine mutaţia E484K.

În urma analizei probelor de ser recoltate, toţi participanţii, cu excepţia a şapte persoane, aveau niveluri de anticorpi suficient de ridicate pentru a neutraliza virusul – şi anume, a proteja împotriva infecţiei, au precizat cercetătorii.

Cu toate acestea, când oamenii de ştiinţă au adăugat toate mutaţiile-cheie aflate în varianta B1.1.7, au descoperit că eficacitatea vaccinului a fost afectată, în medie, cu o concentraţie de două ori mai mare de anticorpi necesari pentru neutralizarea virusului.

Când a fost adăugată şi mutaţia E484K, au fost necesare niveluri încă şi mai ridicate de anticorpi pentru neutralizarea virusului, cu o medie de 10 ori mai mulţi anticorpi necesari, au spus cercetătorii.

Alte două vaccinuri, în aceeaşi situaţie

Dami Collier, unul dintre coordonatorii cercetării, a spus că descoperirile sugerează ”că e posibil ca o proporţie semnificativă de persoane peste 80 de ani să nu fi dezvoltat anticorpi protectori neutralizanţi împotriva infecţiei la trei săptămâni după prima doză de vaccin”.

Date ale unor studii clinice publicate săptămâna trecută referitoare la alte două vaccinuri împotriva Covid-19 – produse de Novavax şi Johnson & Johnson – au descoperit, de asemenea, că varianta sud-africană le reduce abilitatea de a proteja împotriva bolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS