17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia este pregătită să se deconecteze de la internet

Rusia este pregătită să se deconecteze de la internet

Rusia este pregătită „legal și tehnologic” să se deconecteze de la internetul global dacă este nevoie, a declarat luni fostul președinte Dmitri Medvedev pentru agenția Interfax citată de Moscow Times.

Autoritățile de la Moscova au tatonat de mult timp cu ideea unor restricții mai sever asupra internetului și a controlării acestuia pe teritoriul țării.

Legea „internetului suveran” adoptată de Rusia în 2019 îi acordă posibilitatea de a se deconecta de la restul World Wide Web. Cu toate acestea experții și-au exprimat dubii privind abilitatea autorităților ruse de a implementa o astfel de tehnologie.

Rusia este capabilă să își izoleze internetul de restul rețelei globale

Deși Medvedev a afirmat că Rusia este capabilă să își izoleze internetul de restul rețelei globale. Acesta a subliniat că nu vede niciun motiv pentru a face asta, catalogând o astfel de măsură drept o „armă cu două tăișuri”.

Medvedev a mai afirmat că Statele Unite păstrează „drepturi cheie de control” a internetului. Asta ar putea duce la deconectarea Rusiei de la internetul global „dacă ar fi să se întâmple ceva extraordinar”. Medvedev este președinte adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei,

Fostul președinte rus a declarat că Rusia ar putea fi de asemenea deconectată de la sistemul de plăți internaționale SWIFT.

„Am fost nevoiți să creăm propriul nostru sistem de transmitere a informațiilor. Toate acestea pentru a putea face schimb de mesaje electronice dacă se va întâmpla subit asta”; a declarat Medvedev.

Comentariile acestuia vin în contextul protestelor masive care au izbucnit în peste 100 de orașe ale Rusiei în ultimele două weekenduri. După publicarea de către disidentul Alexei Navalnîi a unei investigații privind un palat extravagant care i-ar aparține președintelui Vladimir Putin.

Ancheta lui Navalnîi și a colaboratorilor săi a strâns peste 100 de milioane de vizualizări pe Youtube.

Autoritatea rusă de reglementare a telecomunicațiilor a anunțat că va amenda companiile social media care promovează protestele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS