14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE a făcut public contractul cu AstraZeneca pentru vaccinul împotriva COVID-19

UE a făcut public contractul cu AstraZeneca pentru vaccinul împotriva COVID-19

Uniunea Europeană a publicat vineri online contractul semnat anul trecut cu executivul european privind precomandarea vaccinului său anti-COVID-19, sporind astfel presiuni asupra grupului, din cauza uneo importante întârzieri în livrarea vaccinului.

Contractul a fost semnat pe 27 august, iar versiunea publicată conţine părţi întregi şterse, legate de anumite informaţii confidenţiale, precum facturile.

Comisia Europeană cerea de mai multe zile companiei AstraZeneca să dea publicităţii contractul.

“Comisia Europeană îşi exprimă satisfacţia pentru angajamentul societăţii faţă de mai multă transparenţă în participarea sa în implementarea strategiei UE privind vaccinurile”, a declarat executivul european într-un comunicat.

Contractul Uniunii Europene cu AstraZeneca pentru vaccinurile împotriva COVID-19 produse de această companie conţine dispoziţii obligatorii, a declarat vineri preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

UE solicită respectarea contractului

UE este într-o dispută cu AstraZeneca, companie care a făcut un parteneriat cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a-şi dezvolta vaccinul, după ce producătorul farmaceutic a anunţat săptămâna trecută că va reduce livrările în primul trimestru din cauza unor probleme de producţie la o fabrică din Belgia.

Potrivit unui oficial al UE, această reducere ar însemna ca UE să primească 31 de milioane de doze pentru perioada menţionată, mai exact cu 60% mai puţin decât a fost convenit inţial, ceea ce ar amplifica presiunea asupra blocului comunitar, care este în urmă cu campaniile de vaccinare faţă de Israel, Marea Britanie şi SUA.

“Există dispoziţii obligatorii, iar contractul este foarte clar”, a declarat Ursula von der Leyen pentru postul de radio Deutschlandfunk, adăugând că acordul conţinea cantităţi clare de vaccinuri pentru decembrie şi pentru primele trei trimestre din 2021.

“AstraZeneca ne-a asigurat explicit în acest contract că niciun fel de alte obligaţii nu ar împiedica respectarea pe deplin a contractului”, a adăugat ea.

Șefa CE în contrazice pe direcorul AstraZeneca

Afirmaţiile şefei Comisiei Europene sunt în contradicţie cu declaraţiile directorului executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, care a spus marţi presei că înţelegerea cu UE s-a bazat pe o clauză ‘best-effort’ (conform căreia se vor depune cele mai mari eforturi pentru asigirarea livrărilor), fără a obliga compania să respecte un anumit calendar.

Soriot a mai afirmat că UE a întârziat în obţinerea unui contract de livrare, aşa încât compania nu a avut suficient timp să rezolve problemele de la o fabrică de vaccinuri din Belgia, gestionată de o firmă parteneră.

AstraZeneca şi UE au semnat un contract pentru circa 400 de milioane de doze de vaccin. Societatea a anunţat însă în mod neaşteptat săptămâna trecută reduceri în aprovizionarea blocului comunitar, invocând probleme de producţie la o uzină belgiană, ceea ce a i-a atras o reacţie dură din partea UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS