11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul autobuz electric din Craiova va rula pe ruta Craiovița Nouă-Metro

Primul autobuz electric din Craiova va rula pe ruta Craiovița Nouă-Metro

-

Primul autobuz electric a ajuns ieri, 27.01.2021 la baza Regiei Autonome de Transport Craiova. Este primul din cele 16 autobuze electrice pe care administrația locală craioveană le-a achiziționat. Autobuzul este produs de firma poloneză Solaris care a încheiat anul trecut cu municipalitatea un contract de 57.536.000 lei, fără TVA. Reprezentanții Regiei spun că după înmatriculare, autobuzul va intra pe Traseul 9. Acesta merge pe ruta Craiovița Nouă- Teatrul Național- Institut- Aeroport-Metro și retur.

“RAT Craiova și-a îmbunătățit în ultima perioadă flota de transport în proporție de 70-75%. Noile autobuze asigură condiții optime pentru cetățenii care călătoresc cu mijloacele de transport în comun. Noul autobuz electric va rula pe Traseul nr. 9. Are o capacitate de 40 de călători pe scaune, 94 în picioare și o persoană cu dizabilități. Are o autonomie de minim 120 de kilometri. Incărcarea este de două feluri, lentă și rapidă. Timp de 7 ore se încarcă la capacitate maximă. Încărcarea rapidă înseamnă între 5-10 minute, o încărcare de 50-60 de procente. Îl putem utiliza pe toată perioada zilei, pe orice traseu ar rula. Este important că are dotări de ultimă generație, aer condiționat, 8 camere de supraveghere, fiecare loc de la geam are priză pentru încărcare USB pentru laptop și telefon. Putem vedea în timp real câți călători sunt pe traseu”, a precizat reprezentantul RAT Craiova, Marcel Tănăsescu.

Autobuzul este dotat cu rampă pentru persoanele cu dizabilități. Ușile se pot deschide atât din interior cât și exterior. Dacă sunt călători care folosesc o singură ușă, doar acea ușă se va deschide din toate câte are mijlocul de transport în comun.

Primăria are și alte proiecte

Vorbind despre această achiziție și următoarele proiecte care vizează transportul în comun, primarul Craiovei a făcut următoarea precizare:

Autobuz electric/foto: Claudiu Tudor

„Beneficiem ca și achiziție proprie de primul autobuz 100% electric. Au mai fost două care au rulat în probe prin oraș. Luna viitoare mai așteptăm încă patru autobuze, luna următoare încă patru, iar până în luna iulie vor veni toate 16, câte au fost achiziționate pe acest contract. Între timp suntem în licitație cu alte 30 de autobuze electrice pe fonduri europene, suntem în procedură de licitație. Sperăm ca până la finalul acestui an să se deruleze și acest contract. Tot pe fonduri europene lucrăm la un alt proiect care se referă la o achiziția de 200 de autobuze electrice. O sută sunt pentru Zona metropolitană și o sută pentru transportul școlar. Vrem să introducem transportul școlar în tot Municipiul Craiova. Așteptăm însă ghidurile de finanțare care vor fi gata în luna iulie”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Autobuzul electric va rula pe Traseul 9/ foto: Claudiu Tudor

În ce stadiu este licitația pentru alte 30 de autobuze electrice

În octombrie 2020 a fost finalizată procedura de depunere a ofertelor și pentru cele 30 de autobuze electrice finanțate din fonduri europene nerambursabile. Este vorba de contractul privind furnizarea a 30 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri, la pachet cu 30 de staţii de încărcare lentă şi șapte staţii de încărcare rapidă.

Primăria a primit șase oferte, care sunt în etapa de evaluare. La licitație s-au înscris cinci firme din Turcia, plus firma poloneză Solaris.Este vorba de firmele Anadolu Automobil, BMC Truck&Bus, Asocierea Bozankaya Otomotiv cu Sileo GmbH, Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret și Temsa Ulasim Araclari San Tic. Valoarea totală a proiectului este de 20.216.605 euro.

Autobuz

În viitor, în Craiova vor fi aduse și tramvaie noi


Primarul Craiovei a mai făcut vorbire și de achiziționarea de tramvaie noi pentru Craiova.

“ În privința tramvaielor. Achiziția a fost făcută de Ministerul Dezvoltării, din păcate a fost blocată mai bine de un an din cauza contestațiilor. La acest moment a fost finalizată procedura de evaluare a ofertei tehnice, urmează să se evalueze și oferta financiară, după care urmează contestațiile. Sperăm ca ulterior să putem să semnăm contractul. Mai devreme de anul viitor, nu putem avea tramvaiele, pentru că nici un producător nu are tramvaiele pe stoc. Important este că se finalizează această procedură. Vom avea și tramvaie noi la Craiova”, a mai spus primarul Craiovei.

Contractul cu Solaris

Primul autobuz electric a ajuns la Craiova

Solaris și autoritățile din Craiova au semnat contractul pentru livrarea a 16 autobuze Urbino 18 electrice. Vehiculele articulate vor ajunge în Craiova în prima jumătate a anului 2021. Autoritățile orașului au optat pentru autobuzele cu baterii pentru prima dată în istorie. Prin urmare, în cadrul contractului, Solaris va livra și dispozitive de încărcare, atât pentru încărcarea peste noapte, cât și pentru pantograf rapid. Sistemul de acționare din autobuzele electrice articulate vor consta dintr-un motor central de 240 kW. Fiecare vehicul va fi echipat cu baterii Solaris High Energy. Conform contractului, Solaris este responsabilă și pentru livrarea infrastructurii necesare de încărcare. Alături de autobuze, orașul va primi și 20 de dispozitive de încărcare. Pe tot parcursul zilei, autobuzele electrice Urbino își vor reîncărca bateriile cu ajutorul a 4 încărcătoare pentru pantograf, în timp ce noaptea, reîncărcarea se va face folosind 16 dispozitive cu priză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cod galben de precipitații

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de...

ȘTIRI GdS